Zárt ajtók mögött tárgyalják a pedofíliával vádolt pap ügyét

Zárt ajtók mögött tárgyalják a pedofíliával vádolt pap ügyét

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkezdődött hétfőn reggel Kiskunfélegyházán a szexuális visszaéléssel vádolt egykori pap, R. Gábor tárgyalása, azonban a nyilvánosság kizárásával. A Magyar Hang tudósítójának beszámolója szerint a védő és az ügyész is kezdeményezte a zárt tárgyalást, a bíró pedig a sértettek magánéletének védelmére hivatkozva ennek helyt adott.

Bese Gergő egykori dunavecsei plébános botrányának kirobbanása után írt a Pesti Srácok két, pedofíliába keveredett papról is a Kalocsa-Kecskemét Főegyházmegyében, egyikük R. Gábor. Vele kapcsolatban azt írták akkor, hogy a gyanú szerint elkövetett abúzusokat 2022. novemberében jelentették. A Népszava cikke szerint érdekesség, hogy mindössze négy hónappal korábban a pap már áthelyezését kérte Kiskunfélegyházáról, a mindössze 2200 lakosú déli határhoz közeli Nagybaracskára. A helyi sajtó akkori tudósítása szerint a plébános „egészségi okokból” távozott, elfáradt, nem győzte az óriási plébánia irányítását egyedül. A papot az esetek kitudódásakor azonnal felfüggesztette az érsek, majd a kivizsgálást követően egyházi bíróság elé állították és rendőrségi feljelentést tettek. A látótérbe került négy áldozat közül ketten az abúzus idején nem töltötték be a tizennegyedik életévüket. 

A lefolytatott nyomozást követően R. Gábor ellen a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség többrendbeli, hatalmi befolyási viszonnyal visszaélve elkövetett szexuális visszaélés miatt vádat emelt a Kiskunfélegyházi Járásbíróságon. Az egykori plébános karrierje során végig fiatalokkal foglalkozott – ő volt például egy ideig a Központi Papnevelő Intézet rektorhelyettese és prefektusa –, e területen pedig számos díjat is kapott.