Sikerült megtartania a kancellár pártjának Brandenburgot a tartományi választáson

Sikerült megtartania a kancellár pártjának Brandenburgot a tartományi választáson

Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány miniszterelnöke, a kormányzó Német Szociáldemokrata Párt (SPD) brandenburgi elnöke és jelöltje beszél a párt eredményváróján Potsdamban 2024. szeptember 22-én, a kelet-németországi Brandenburgban rendezett tartományi választások után (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az első előzetes eredmények alapján nem tudta megelőzni a szélsőjobboldali-radikálisnak tartott AfD a szociáldemokrata pártot (SPD) a németországi Brandenburgban tartott vasárnapi tartományi választáson. Az Erste (ARD) és a ZDF közszolgálati adók által publikált mérések szerint egyaránt az SPD végzett az első helyen. Az Erste adatai alapján az SPD 31,9 százalékon, míg az AfD 29,8 százalékon végzett.

Az előzetes eredmény annak fényében figyelemre méltó, hogy hosszú időn át az AfD vezette a közvélemény-kutatásokat, rendre négy százalék körüli előnyét mérték a kormányzó és a tartományi kormányfőt adó SPD-vel szemben. Az utóbbi hetekben – a szeptember eleji türingiai és szászországi választás után – azonban egyre szűkült a különbség a két párt között, a legutóbbi mérések már csupán egy százaléknyi különbséget mutattak. Az SPD listavezetője – és tartományi kormányfője – az utóbbi hetekben az AfD-vel szemben pozicionálta magát, a kihívó pártot veszélyként bemutatva. Mint arról beszámoltunk, Dietmar Woidke a választók kezébe helyezte sorsát. Azt mondta, ha nem sikerül nyerni az SPD-nek, hátalép. Az eredmény a kancellár pártjának és Olaf Scholznak különösen fontos volt, de a bukás elmaradt.

A vasárnapi választáson Sahra Wagenknecht frissen alapított, szélsőbalosnak tartott pártjának, a BSW-nek néz ki a harmadik hely (12,1 százalék), de jelen állás szerint szűk az előnye: a kereszténydemokrata CDU-nak 11,8 százalékot mutatnak az előzetes eredmények. A Zöldek éppen az 5 százalékos bejutási küszöbön táncolnak.

A potsdami Landtagot eddig SPD–CDU-Zöldek kormánykoalíció vezette. A következő ciklusra azonban nehéznek tűnik stabil kormányt összehozni. Mindenesetre Woidke első beszédében bejelentette, először a CDU-val beszélgetne a lehetséges koalícióról, a két nagypártnak azonban bizonyosan szüksége lesz még egy harmadik partnerre. A választási részvétel egyébként rendkívül magas, 73 százalékos volt, míg a legutóbbi választáson 61,3 százalékos.