Gyurcsány Ferenc: 1500 köbméter „mocsok” áll a vízben

Gyurcsány Ferenc: 1500 köbméter „mocsok” áll a vízben

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke a Csepel-szigetnél 2024. szeptember 22-én. (Fotó: Gyurcsány Ferenc Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány mulasztása miatt illegális szemét mérgezheti a Csepel-szigetet a mostani árvíz idején – közölte a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc felidézte: a Csepel-sziget nyugati oldalán, nem messze a Fácános dűlőtől több telekre az elmúlt években illegálisan raktak le mintegy 1500 köbméternyi hulladékot. Emiatt Kocsis-Cake Olivio, a DK környezetvédelmi szakpolitikusa és Paál Géza, a párt csepeli választókerületi elnöke több beadványban fordult a hatóságokhoz. A hatóságok akkor azt válaszolták, hogy nem lesz árvíz, nincs kockázat – mondta a DK elnöke. Az 1500 köbméter „mocsok” most vízben áll, a víz bemossa a talajba, veszélyeztetve ezzel az ivóvízbázist. 

A DK azzal vádolja a fővárosi kormányhivatalt, illetve annak vezetőjét, Sára Botondot, hogy gondatlansága súlyos egészségügyi és környezetvédelmi kockázattal fenyegeti a Csepel-szigetet és az ott élőket – jelentette ki Gyurcsány, majd rámutatott, hogy az elsődleges felelősség a magánterületek tulajdonosaié, de az is a szabályozáshoz tartozik, hogy ha fennáll a környezeti károkozás kockázata, akkor a hivatalnak kell intézkedni. Gyurcsány Ferenc szerint a hulladék elszállítása 40 millió forintba kerülne. A kormánynak, amely szórja a pénzt, és éppen most 4,5 milliárdot ad hittanoktatásra, annak nincs 40 millió forintja, hogy megvédje a csepelieket – fogalmazott. A DK követeli, hogy a kormány állapítsa meg Sára Botond és a kormányhivatal felelősségét, továbbá tegyen meg haladéktalanul mindent a hulladék elszállítására, az érintett földterület megtisztítására – jelentette ki végül a párt elnöke.