A végére visszacsúsztak a magyarok a budapesti rendezésű sakkolimpián

A végére visszacsúsztak a magyarok a budapesti rendezésű sakkolimpián

Rapport Richárd nemzetközi nagymester a spanyol színekben versenyző Alexéi Shírov ellen játszik a 45. sakkolimpia tizenegyedik fordulójában a BOK Csarnokban 2024. szeptember 22-én. (MTI/Illyés Tibor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért a hazai rendezésű, budapesti, 45. sakkolimpia a mai játéknappal. A magyar férfi csapat 2–2-es döntetlent játszott a spanyolokkal, és összességében a 11. helyen végzett, míg a női csapat szintén a spanyolok ellen játszva 0,5–3,5 arányban vereséget szenvedett és így visszacsúsztak a 14. helyre. A férfi „B” csapat a 33. a „C” csapat a 64., míg a női „B” csapat a 29. és a női „C” csapat a 65. helyen végzett.

Bár a Rapport Richárd által vezetett, előzetesen 9.-ként rangsorolt válogatott a 8. forduló után még a 3. helyen állt, ám a 9. fordulóban az értékszámátlaguk alapján első helyre rangsorolt és a rajt-cél győzelmet arató indiai együttes mögött végül második helyet megszerző amerikai válogatottól vereséget szenvedett, ez után pedig már nem talált magára. A hátralévő két mérkőzésből mindössze csak két csapatdöntetlent sikerült elérni, ezzel pedig a magyar csapat visszacsúszott a 7–13. helyre, ahol a holtverseny eldöntése után végül a 11. helyet sikerült csak megszerezni. A női csapat 14. kiemeltként 14. lett; a hat magyar gárdából egyetlen egynek sem sikerült az előzetes rajtszámához képest javítania, egyedül a nők értek el azzal megegyező eredményt.

A kilencszeres magyar bajnok, többszörös olimpikon, korábbi magyar ranglistavezető Almási Zoltán nagymester közösségi posztjában kifogásolta a Nemzetközi Sakkszövetség által a holtversenyek eldöntésére szolgáló módszert. Szerinte a jelenlegi számítás a külső körön nagy győzelmeket elérő, ott feljövő együtteseknek kedvez, mert jóval magasabbra értékel egy gyenge ellenfél ellen elért 3,5–0,5-es győzelmet, mint egy erős ellenfél ellen kiküzdött 2,5–1,5 pontos nyerést. Szerinte ha a Buchholz-számítás nevű rendszer lenne érvényben, akkor azzal az egész mezőnyben második legnagyobb segédpontszámítást elérő magyar csapat előrébb végezhetett volna a tabellán. A Buchholz az ellenfél csapatok összpontszámát nézi: ez a magyar csapatnál 156, ami valóban a (holtversenyben) második legmagasabb a kínai csapat értéke után. Ez azt jelenti, hogy Rapporték az egész mezőnyben a második legnehezebb párosítást kapták. (Ennek oka, hogy a verseny elején és a középső fordulókban nagyon jól szerepelt a válogatott.)

A versenyen India kettős győzelmet aratott: mind az open, mind a női mezőnyben ők diadalmaskodtak, a férfi mezőnyben egészen döbbenetes, hihetetlen eredménnyel. A tizenegy fordulóban tízszer győztek, egyszer játszottak csapatdöntetlent, és az egész verseny alatt, azaz 44 játszmából mindössze egyetlen mérkőzést veszítettek, emellett huszonhét alkalommal nyertek játékosaik illetve tizenhatszor játszottak döntetlent. Az olimpia alatt harmadik táblásuk, Erigaisi Arjon átlépte a 2800-as élőpont-határt és a világranglistán a 3. helyre került, a világbajnoki kihívó Donmárázu Gukés pedig szédületes eredményt elérve, az első táblán 10-ből 9 pontot szerezve 30 élőt nyert, és így már a világranglistán az 5. helyet foglalja el. A világranglista-vezető Magnus Carlsen 1 élőpontot veszítve tartja előnyét, a világranglistán 2. helyezett Hikaru Nakamura az olimpián nem játszott.

A férfiaknál második helyen az Egyesült Államok csapata végzett, a két évvel ezelőtti bajnok Üzbegisztán együttese lett a 3., míg a nőknél India mögött Kazahsztán végzett a 2. és az Egyesült Államok a 3. helyen. A részletes végeredményeket ezen az oldalon lehet megnézni.