Évtizedekre leállhat az óceánok aljzatának kutatása

Évtizedekre leállhat az óceánok aljzatának kutatása

A Joides REsolution (Fotó: IODP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyugdíjba küldik a világ leghíresebb óceánialjzat-fúró kutatóhajóját, a JOIDES Resolutiont, pedig még évekig üzemelhetne, de elfogyott a pénzügyi támogatás. Mi is gyakran írtunk a JOIDES Resolution (JR, ahogyan az évtizedek alatt a fedélzetén dolgozó több ezer kutató hívta) felfedezéseiről, legutóbb Szantorini vulkanikus múltja kapcsán. A hajó vízre bocsátásakor valóságos mérnöki csoda volt, hiszen komputerizált rendszerei még a folyamatos hullámzás dacára is képesek voltak pontosan az aljzat egy pontja felett tartani, hogy lebegő olajfúró torony módjára lefúrjon a több ezer méteres mélységben lévő tengerfenék kőzetébe, és onnan furatmintákat emeljen ki. E minták évmilliók egymásra rakódott üledékrétegeiről árulkodtak, így a segítségükkel vissza lehetett pörgetni a földtörténeti időt. Miután a hajó költségeinek fedezését egyik finanszírozószervezet sem vállalja tovább, nagyon valószínű, hogy a most befejeződött küldetése volt az utolsó. Ezzel – alkalmas kutatóhajó híján – a nemzetközi óceánfelfedezési program nevű, évtizedek óta tartó kutatássorozat léte is veszélybe került. Ezt ugyanis nem lehet home office-ból csinálni.

39 éve, 1985-ben alakították át a JR-t tudományos kutatóhajóvá. Előtte 7 évig olajkutató hajó volt, vagyis kitermelhető kőolajlelőhelyeket keresett az óceán mélyén.

143 méter a hajó hossza, 21 méter a szélessége és 62 méter a magassága. A nevének első tagja a „Egyesült Oceanográfiai Intézetek a Mélységi Földtani Mintavételért” nevű kutatási konzorcium betűszava, a Resolution pedig James Cook kapitány második és harmadik felfedezőútján használt hajójának a neve volt.

125 fős volt a szokványos legénysége, amelyet 65 tengerész, illetve 60 tudományos szakember alkotott.

76-5800 méter mély vízben tudott fúrásokat végezni. Üreges fúrófejét az aljzatba vájta, majd a kiemelt oszlopszerű minták a több ezer méter hosszú csövön keresztül jutottak a felszínre, ahol a kutatók a hajó laboratóriumaiban rögtön elemezhették őket.

2100 méteres mélységbe tudott lefúrni a tengerfenék alá. A JR segítségével tett egyik legutoljára publikált felfedezés során például 1268 méter mélyre fúrtak le a Bermudánál lévő Elveszett Városnak nevezett hidrotermális mező alá.

194 küldetést teljesített a hajó majdnem négy évtizedes tudományos pályafutása során, és ezalatt több mint 1000 helyszínen végzett fúrásokat.

400 kilométernyi furatmintát hozott a felszínre a hajó összesen, amiből a legkülönfélébb geológiai kérdésekre keresték a választ a kutatók, a lemeztektonikai folyamatoktól a klímaváltozásig.

3 évig üzemelhetne még a hajó a környezetvédelmi engedélye alapján. De sem a fő finanszírozó amerikai Országos Tudományos Alapítvány, sem a kezelő Texasi A&M Egyetem, sem a nemzetközi donorok nem adnak rá több pénzt, így az óceánkutatók szerint most legalább 10-25 évig nem lesz a JOIDES Resolutionhöz fogható kutatóhajó.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/36. számában jelent meg szeptember 6-án.