Feltérképeztek egy parányi agyszövetet, hihetetlen számokat kaptak

Feltérképeztek egy parányi agyszövetet, hihetetlen számokat kaptak

Az agy neurális hálózatai (Fotó: MIT)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közhelyszerű megállapítás, hogy az emberi agy az ismert univerzum legbonyolultabb jelensége. De ezt könnyebb leírni, mint elképzelni. Azt sokan tudják, hogy agyunkat rengeteg idegsejt építi fel, amelyek még rengetegebb ponton kapcsolódnak egymáshoz. De hogy az agy struktúrája a nanoskálán milyen bonyolult is valójában – biztonsággal kijelehetjük –, még az agykutatók sem képesek ténylegesen átlátni. A Harvard Egyetem kutatói a Google mesterséges intelligenciája segítségével a valaha elért legnagyobb felbontással feltérképeztek egy parányi szövetdarabot, amit egy epilepszia miatt megműtött beteg agyából emeltek ki. Az eredmények csillagászati számokat rejtettek.

1 köbmilliméteres volt mindössze az elemzett agyszövet (vagyis egy 1x1x1 milliméteres élhosszúságú kocka).

57 000 idegsejtet tartalmazott ez a parányi agyszövet.

5000 szeletre vágták fel ezt az apró kockát, így a szeletek vastagsága ezerszer vékonyabb volt, mint az emberi hajszál. A szeleteket ezután egyesével elektronmikroszkóp alá tették.

1,4 petabájt volt a felvételek összesített mérete. Ez 14.000 egész estés 4K felbontású filmnek felel meg.

150 000 000 idegsejtkapcsolatot térképezett fel a szeletek felvételeinek összeillesztésével a mesterséges intelligencia.

96 százaléka az idegsejteknek csupán egyetlen másik neuronnak küld jelzést, 3 százalékuk kettőnek, de 1 százáalékuk több tucat másik sejttel áll kapcsolatban.

23 centiméter hajszálér zsúfolódott össze ebbe az egyetlen köbmilliméterbe, hiszen a sok ezer idegsejt működéséhez folyamatos oxigén- és tápanyag-utánpótlásra van szükség.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2024/21. számában jelent meg május 24-én.