Több amerikai államban rendkívüli állapotot hirdettek az esőzések miatt

Több amerikai államban rendkívüli állapotot hirdettek az esőzések miatt

Áradás Rock Valley városban (Forrás: Chris VB/Twitter)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több amerikai államban is rendkívüli állapotot hirdettek az esőzések miatt, máshol viszont a tengerentúlon is hőségriasztás van érvényben. Washingtonban például az utóbbi miatt adtak ki figyelmeztetést az MTI híre szerint.

Az Iowa államban található Rock Valley város a Rock folyó vízszintjének kritikus emelkedését tapasztalta, ezért több száz lakóépület tulajdonosát szólították fel otthona elhagyására. Voltak, akiket hajókkal, másokat helikopterrel kellett kimenteni, miután a települést teljes egészében víz borítja. Iowa kormányzója, Kim Reynolds a szövetségi állam északi részének huszonegy megyéjében hirdetett katasztrófahelyzetet.

A szomszédos Dél-Dakota kormányzója, Kristi Noem szintén veszélyhelyzetet hirdetett az egyes helyeken a 450 millimétert is meghaladó esőzések miatt. Sioux Falls városára mintegy 180 milliméternyi csapadék hullott három nap alatt. A víz elöntötte az állam autópályájának, az Interstate 29-nek is a forgalmas szakaszát.

Az Egyesült Államok keleti részén viszont továbbra is hőségriasztás van érvényben. Washingtonban vasárnapra 38 fokos csúcshőmérsékletet jeleztek, míg Philadelphiában, New Yorkban, Ohióban és Michiganben 35 fokok várhatóak. Caribou településen eközben bár megszűnt a rendkívüli meleg, viszont a levegő páratartalmát is figyelembe véve a hőérzet így is megközelítette a 40 fokot.