„Abban a tudatban gyilkoltak, hogy jobb világot teremtenek”

„Abban a tudatban gyilkoltak, hogy jobb világot teremtenek”

A CNN által megszerzett videó egyik képkockája 2016-ból, amelyen a Boko Haram által elrabolt iskoláslányok láthatók (AFP via Europress/CNN)

A vallás a legegyszerűbb módja a másik feletti uralomnak. Aki elhiszi, hogy egy felsőbb erő nevében cselekszik, az a legborzasztóbb dolgokra is képes lehet – mondja Adaobi Tricia Nwaubani nigériai író, aki A baobab árnyékában című (magyarul idén áprilisban, az Ampersand kiadónál megjelent) regényében a Boko Haram terrorszervezet által 2014-ben elrabolt iskolás lányok történetét írta meg. 2014. áprilisában egyik éjszaka az iszlamista csoport 276, többségében keresztény, 16 és 18 év közötti diáklányt rabolt el a nigériai Borno államban található Chibok város kormányzati lányközépiskolájából.

Az írónő elmondása szerint tíz évvel a támadás után arra kellett rádöbbenniük, hogy az időközben kiszabadított lányok közül sokan az egykori elrablóikkal maradtak. – A Boko Haram kultúrája nem sokban különbözik az iszlám többségű észak-nigériai területek kultúrájától. A lányok ott tökéletesen ki vannak szolgáltatva a férfiak akaratának, és ez nemcsak azt jelenti, hogy semmibe sincs beleszólásuk, hanem azt is, hogy gyakori elszenvedői a családon belüli erőszaknak. A férfiak voltaképpen azt tehetnek a lányokkal, amit akarnak. Bárcsak mondhatnám, hogy a Boko Haram támadása okozta sokk változtatott ezen a hozzáálláson, de sajnos erről szó sincs. Észak-Nigériában a lányok és a nők továbbra is alsóbbrendű lénynek számítanak – fejtette ki.

• Az első pillanattól végigkövette a történetet, önre milyen hatással voltak az elmúlt tíz év eseményei?
• A Boko Haram még veszélyt jelent Nigériában?
• Az elmúlt években széles körben hódító woke ideológia a diszkrimináció és a rasszizmus elleni küzdelemre hív, a harc részeként sokszor eltörölve vagy újraírva a múltat. Hogyan éli meg ezt a diskurzust egy egykori sikeres rabszolga-kereskedő dédunokájaként?
• Részben Londonban élve hogyan látja a különféle kultúrák együttélését?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!