Orbán Viktor: Kifele jövünk, bajból és enyhül a nyomás

Orbán Viktor: Kifele jövünk, bajból és enyhül a nyomás

Orbán Viktor részt vesz az árvízi védekezésben (Fotó: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Délben tetőzik az árhullám Bajánál, ott harmadfokú a készültség – közölte Orbán Viktor a mára már szokásos reggeli árvízinfón. 

Az apadás a felső szakaszon gyorsabb ütemben zajlik, mint amire számítottak: a Duna Esztergomnál már 136, Vácnál 92, Budapesten pedig 74 centiméterrel alacsonyabb, mint a tetőzéskor volt. A védekezés hossza is folyamatosan csökken ezzel együtt, most több mint 700 kilométeren zajlik a munka. – Ezek mind azt mutatják, hogy most már kifele jövünk a bajból és enyhül a nyomás – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint minden esélyünk megvan arra, hogy a lehető legoptimistábban tekintsünk a következő napokra. Ennek következtében kevesebb emberre van szükség a gátakon is, egyetlen nap alatt levonult 560-570 fő és az önkéntesek száma is – mint mondta – visszament 195-re. – Járőrözés, figyelem, járőrszolgálat – ez jelenti most a munkát. Új homokzsákból sem kell több, összesen egyébként 1,9 milliót használtak fel.

Baján 2750 méter hosszú a védmű és 100 százalékos a kiépítettség, nagyon sok az önkéntes, nekik a kormányfő köszönetet mondott.

Beszámolt arról is, hogy Dunaújvárosnál, a Szalki-szigetnél vagy egy „fáradt olaj elfolyási kihívás”, de sikerült lokalizálni. Csepelen egy illegális hulladéklerakó okoz gondot, de be van kerítve, így nem kerül szemét a Dunába.

– Ki kell tartanunk, másfél-két nap és az ország fellélegezhet, megkönnyebbülhet, mert túl leszünk a 2024-es nagy dunai árvízen is – közölte Orbán Viktor, aki szerint a magyarok egymást kisegítik akkor, ha baj van. A 2013-as dunai védekezés költsége majdnem 20 milliárd forint volt, a mostanira „nem szánunk több mint 5 milliárd, szerintem abból meg kell állnia”. – Magyarország:Dunai árvíz 1:0 – fogalmazott a miniszterelnök, aki szerint senki nem alibizte el a munkát.

Kiderült az is, hogy mivel vonul le az árvíz, keddtől várhatóan már Müller Cecília is részt vesz a tájékoztatásban, hiszen a takarítás közegészségügyi kérdés.