Politikusok a gáton: Magyar Péter zsákolta be a legtöbb lájkot

Politikusok a gáton: Magyar Péter zsákolta be a legtöbb lájkot

Magyar Péter az árvízi védekezésben résztvevő önkéntesekkel. (Fotó: Facebook/Magyar Péter oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs még egy olyan hálás és népszerűséget hozó téma, mint az áradó folyó – már ha éppen kordában tudják tartani. A Dunát a felkészült vízügyi szakembereknek köszönhetően sikerült időben megfogni ám úgy tűnik, Magyar Pétert leszámítva a kormányoldal és az ellenzék is elaludt a védekezés kommunikálásában.

Nagy Attila Tibor politikai elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy a Tisza Párt gyors reakcióidejével gyakorlatilag mindenkit maga mögé utasított. – Magyar Péter már szeptember 13-én felhívta a figyelmet a közeledő árvíz veszélyére. A kormány később reagált a helyzetre, de a miniszterelnök folyamatos jelenlétével aztán sikerült felzárkózniuk. A Demokratikus Koalíció is megkésve vonult ki a gátakhoz, és a Mi Hazánk sem lépett időben – fogalmazott, rámutatva: Magyar Péternek sikerült elérnie, hogy átvegye a kezdeményezést, felszólította Orbán Viktort, hogy az árvízhelyzet miatt mondja le az Európai Parlamentben tervezett szereplését – ahol egyébként Magyar és Orbán is vitázott volna – a miniszterelnök pedig ezt megtette, amivel látszólag ellenfele kérésnek engedett.

– Magyar Péter és a védműveket erősítő tiszás önkéntesek látszottak a legjobban az árvízi védekezés során. Ugyanakkor a Tisza  Párt elnöke több alkalommal hibázott, ezzel fogódzót adva a kormánypárti médiának – véli Nagy Attila Tibor. Az elemző ilyen hibának tartja, hogy a pártelnök élő bejelentkezés közben szólt rá a mögötte szerinte zavaróan hangosan lapátoló önkéntes munkásra; vagy, hogy az árvízre hivatkozva utasította vissza a köztévében való szereplést és az Orbán Balázzsal, a miniszterelnök tanácsadójával folytatott vitát, miközben a Partizánnak (a Duna-parton ülve) adott interjút. – Magyar egyenesen miniszterelnökre céloz, így érthető, ha nem árazza alul magát egy másodvonalbeli politikussal folytatott vitával. De ettől még elhalaszthatta volna a partizános megszólalást is, ha már az árvizet hozta fel érvnek – véli Nagy.

Az elemző szerint Magyar népszerűsége késztethette arra Orbán Viktort, hogy nyisson a független sajtó felé: ezt jelezte előre a kötcsei félóra, amikor újságírók korábban elképzelhetetlen módon valódi kérdéseket tehettek fel Orbánnak, ő  pedig a maga módján válaszolt is. És ide sorolhatók az árvíz apropóján tartott miniszterelnöki sajtótájékoztatók, bár Nagy Attila Tibor szerint ezeknek hamarosan vége szakadhat. – Az biztos, hogy Orbán ezentúl proaktívabb kommunikációt vár el párttársaitól és a kormánytagoktól, nem akarja, hogy a Magyar-jelenség a körmükre égjen –tette hozzá az elemző.

Nagy álláspontját támasztja alá az Opinio hétfőn publikált közvélemény-kutatása is. Az ezer fő megkérdezésével készített elemzés szerint a magyar társadalom döntő többsége (88 százaléka) legalább felületesen (53 százalék), vagy részletesen is (35 százalék) követte a magyarországi árvízzel kapcsolatos eseményeket, és csak 12 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy nem követte a témát. A nyilatkozók között az 50-59 évesek (56 százalék), a diplomások (45 százalék), a Fidesz és a Tisza-szavazók (50-44 százalék) nyilatkoztak úgy, hogy rendszeresen követték az árvízzel kapcsolatos eseményeket.

A pártok közvetlen szerepvállalásában a Tisza nyerte meg az aktivitási versenyt a közvélemény szemében, a teljes 16-59 éves társadalom 42 százaléka látta őket aktívnak a terepen, míg a kormánypárti politikusokról csak 39 százalékuk állította ugyanezt. A két nagy politikai erőhöz képest sokkal kevésbé látták aktívnak a magyarok a többi ellenzéki párt szereplőit: a DK esetében a válaszadók 16 százaléka, a Mi Hazánk és a Momentum esetében 9-9 százalékuk, a Kétfarkú Kutyapártnál pedig 7 százalékuk értékelte aktívnak a pártokat.

A Tisza vezetése a Facebookon is nyomon követhető: a Magyar Péter személyes profilján közzétett videók és fotók az árvízi védekezés alatt rendszeresen 20-30 ezer vagy annál is több lájkot, pozitív visszajelzést hoztak, míg Orbán Viktor vagy Gyurcsány Ferenc profilja alatt a bejegyzéseknél néhány száz, legfeljebb néhány ezer szívecske, like-jel látható. Ebben ugyanakkor szerepet játszhat a közösségi oldal sajátos egyensúlyi játéka is: az algoritmusok szándékoltan csökkentik a politikusi profilok láthatóságát, míg Magyar közszereplőként és nem politikusként állította saját felületét, ezzel kivédve a korlátozásokat.