Orbán Viktor szerint szükséges volt Baján a gát átvágása

Orbán Viktor szerint szükséges volt Baján a gát átvágása

Árvízi védekezés Bajánál (Fotó: Nyirati Klára polgármester / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az operatív törzs ma még dolgozik, az előzetes jelentések szerint a Duna Mohácsnál tetőzik, majd elhagyja az országot. A meteorológusok szerint a héten lesz csapadék, de ez nem befolyásolja az árhelyzetet – jelentette ki a keddi árvízinfón Orbán Viktor miniszterelnök, aki kiállt a bajaiak sokat kritizált lépése, vagyis amellett, hogy az önkormányzat átvágta a gátat, amely ezáltal elöntötte a Pandúr-szigetet: a gát átvágása szerinte szükséges és elkerülhetetlen lépés volt, de  – tette hozzá – arra kéri a városvezetést, hogy tájékoztassa a lakosságot  a várható lépésekről. Hozzáttete ugyanakkor, hogy Baján 4.5 kilométer hosszan épült védvonal homokzsákokból, ez 50 ezer tonna homoknak felel meg. A szárazon maradt zsákokat később újra felhasználják

A tájékoztatón elhangzott: hétfőn országszerte 510 kilométeren védekeztek, ez 200 kilométerrel kevesebb a vasárnapi hossznál. A víz folyamatosan apad, Orbán Viktor bízik abban, hogy az árhullám egyetlen ponton sem töri át a gátak vonalát.

Elhangzott az is, hogy míg hétfőn 4458-an védekeztek, ma 1847-en fognak, a nehéznek tekinthető helyszínek száma tehát egyre csökken, a főváros is mentesült az árvíz nyomásától, 

– Pakson sem kell aggódni, mert ott mindig jóval magasabb a védelmi szint az átlagosnál – mondja Orbán Viktor, aki ismertette azt is, hogy a katasztrófavédelemtől 1260, a honvédségtől 2000, a rendőrségtől pedig 420 fő vett részt a védekezésben, hétfőn több mint 400 kilométeren volt 3. fokú készültség, 40 kilométeren közvetlen árvízveszélyre kellett felkészülni. 

Hogy a helyzet súlyosságát érzékelni lehessen: az árvíz előtt 206 centin állt a víz Budapestnél, amely tetőzéskor 830 centiméterre nőtt, 140 centiről pedig átlagosan 797-re nőtt a Duna vízszintje, Orbán Viktor fontosnak tartotta közölni azt is, hogy ő maga 1860 kilométert utazott az események kapcsán.

A Magyar Hang jelen lehetett a kormányinfón, de Orbán Viktortól nem kérdezhetett.  

Kérdésekre válaszolva ugyanakkor elhangzott: több helyszínen mobilgátra váltanak homokzsák helyett, ami nem lesz olcsó, de a költségvetést nem terheli meg. Arra, hogy mennyit fogunk igényelni a Brüsszel által felajánlott 10 milliárd eurós árvízvédelmi keretből, a kormnyfő azt válaszolta: számítanak a segítségre, de nekünk kell megoldanunk a problémáinkat. 

Egy a gátrendszer fejlesztéséről szóló kérdésre Orbán Viktor jelezte, hogy ő korábban ellenezte a bős-nagymarosi erőművet, szerinte „keresztben most sem kell gát”, de kell egy olyan párhuzamos védelmi rendszer, amely követi a folyót. 

Az RTL emlékeztetett arra, hogy korábban Vitályos Eszter kormányszóvivő azt mondta, nem szerencsés dolog politikai célokra használni a védekezést, ehhez képest 30 milliót költöttek Orbán Viktor Facebook-hirdetéseire. A válasz. a lakosságot tájékoztatni kell.

Müller Cecília, a népegészségügyi központ vezetője arról beszélt a tájékoztatón, számos lépést tettek annak érdekében, hogy a levonuló ár ne sodorjon szennyező, fertőző anyagokat a Dunába. A központban  0-24 órás call center várja a bejelentéseket a szennyezett területekről. Hozzátette azt is, hogy a Pilismarót térségét ellátó ivóvízbázisban mikrobiológiai szennyezőket találtak, e térségben forralt vagy palackozott vizet ajánlott inni, ahogy Visegrád környékén is, itt az algásodás miatt kell forralni a vizet.

Utóbb a Magyar Hangnak arra a felvetésére, hogy Orbán Viktor korábbi állítása ellenére az áradó Duna mégis elérte a 1500 köbméternyi csepeli illegális hulladéklerakót, Vitályos Eszter azt válaszolta: Csepelen a belvíz árasztotta el az illegális hulladékot és nem az ár, a helyi kerítés pedig megakadályozta a hulladék elsodródását. Szerettük volna megtudni azt is, hogy összességében hány ingatlant önthetett el a Duna, de Láng István, a vízügy főigazgatója kérdésünkre nem tudott választ adni, viszont későbbre ez ügyben is tájékoztatást ígért. 

Címkék: árvíz, Duna, Baja, Orbán