„Ennyi fizetnivaló a világon nincsen”

„Ennyi fizetnivaló a világon nincsen”

Budapesti kisvendéglő – képünk illusztráció (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Szeptember 22-én bezár Gyula egyik kedvelt étterme, a Várkert Bisztró. „Bezárunk, ezúttal végleg! – írták múlt héten Facebook-oldalukon. – Oka: ennyi fizetnivaló a világon nincsen. Jó lenne egy olyan országban működni végre, ahol mindenki tudna mosolyogni az egyenlőségjel végén, de ezek most nem azok az évek…” Hasonlóan keserű Facebook-poszttal jelentkezett minap a kedvelt szolnoki étterem, a Medvetáncoltató is, amely szeptember 14-én nyitott ki utoljára. „Fizetünk áfát, munkaerőpiaci járulékot, egészségügyi hozzájárulást, szakképzési hozzájárulást, nyugdíjjárulékot, személyi jövedelemadót, szociális hozzájárulási adót, társasági adót, turizmusfejlesztési hozzájárulást (ezt külön kiemelnénk), kamarai hozzájárulást, iparűzési adót, építményadót, élelmiszerlánc-felügyeleti díjat, bérleti díjat, zenei jogdíjat, közteherviselési hozzájárulást, munkabért, rezsit, banki költségeket – sorolják az állandó terheket. – Közben tönkremegy egy hűtő, egy rostlap, emelkedik a nyersanyag, tönkremegy egy emberi élet… Nem ér ennyit egy álom sem.”

A Várkert Bisztró bezárásának hírére Záróra néven Facebook-csoportot hozott létre Boskovics Gábor, a budapesti Jedermann nevű hely tulajdonosa. – A Várkert Bisztró bezárásának híre ösztönzött arra, hogy megszólaljak a kisvendéglátósok ügyében – mondja megkeresésünkre. – Ne utólag szóljunk, amikor már nem lehet mit tenni, hogy olyan terhek nyomják a vállunkat, olyan magasak a költségeink, amelyek hosszú távon ellehetetlenítik a működésünket.

• Hogyan igyekszik összefogni a vendéglősöket az egyik budapesti étterem tulajdonosa?
• Miért vágják földhöz a kiséttermeket a növekvő költségek, és miért nem zavarják ezek a luxuséttermeket?
• Hogyan spórolhatnak a kis helyek a költségeken, hogy mégis életben maradjanak?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap szeptember 26-ig kapható 2024/38. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!