Orbán Viktor: „A magyar nem akar gátat építeni a Dunán keresztbe”

Orbán Viktor: „A magyar nem akar gátat építeni a Dunán keresztbe”

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad az árvíz elleni védekezésről a TV2 Tények címû mûsorának Budapesten 2024. szeptember 24-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Dunán volt egyik legnagyobb árvízre emlékezhetünk majd a mostanira, és időnként komoly veszélyben is voltunk – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedd este a TV2 stúdiójában, ahová egyenesen a mohácsi gátról ment. 

Mint elmondta, még soha nem rendelte el víztározó megnyitását, erre most a Lajtán sor került. Komoly szakmai kihívást jelentett még a Dunakanyar, Esztergom és Szigetköz védelme. A folyó apadása most egyre gyorsabb, a vártnál két nappal hamarabb vonul el az áradás. Ennek ellenére a figyelőszolgálat továbbra is figyeli a folyót – mondta el a kormányfő Gönczi Gábor műsorvezetőnek, az interjú egyébként a beharangozottnál korábban kezdődött. Nagyon fontosnak nevezte az árvíz elleni védekezésben, hogy a kormány és az önkormányzatok együtt tudtak működni. Úgy látja, szerinte most volt a legolajozottabb az együttműködés. Ez szerinte azért is sikerülhetett, mivel Magyarországon az ilyen védekezési eljárás nagyon régóta változatlan, a mostani vízügyesek jól átadták a korábbi árvizekkel kapcsolatos a tapasztalataikat. 

A Dunakanyarnál volt a legnehezebb a védekezés, de ígéretet tett rá, hogy a jövőben megépítik ezeken a folyószakaszokon is az árvíz elleni infrastruktúrát. A vízügy összeállított egy jelentést a jelenlegi árvíz elleni védekezés legfontosabb részleteiről, és ezt hamarosan megkapja a kormány. – Ugyanakkor Budapest lehet Európa egyetlen olyan fővárosa, ahol a Duna vízszintje nem állítható be gátakkal – mondta Orbán Viktor. „A magyar ugyanis nem akar gátat építeni a Dunán keresztbe”, mint máshol. – A Duna szent folyó, nem lehet megsérteni keresztbe épített gátakkal – fogalmazott. Ez azt jelenti, hogy az árvíz elleni védekezést a Budapest előtti területeken kell megoldani. Azzal kapcsolatban, hogy más régiós országokban halálos áldozatok is voltak, Orbán megjegyezte, hogy mindenhol nagy hangsúlyt fektettek a Dunán való védekezésre, viszont a mellékfolyók nehezítették a dolgukat. Szerinte idehaza kár nem sok keletkezett, mivel a víz a mederben maradt. Kiemelte, hogy ez egy nagy árvíz volt, a Dunán valaha tapasztalt egyik legnagyobb árvíz. Szerinte voltak nagyon veszélyes időszakok, de Magyarország jól vizsgázott, elkerültük a nagy bajt.

Végül az árvízen kívül szó esett még a gazdaságról is. Szerinte két nagy veszély leselkedik Magyarországra: az egyik a háború a szomszédunkban, a másik pedig a világgazdaság átalakulása. A jövő nagy kérdésének tartja, hogyan tudunk mi ehhez alkalmazkodni. Neki már van egy terve, hogyan lehet ezt megvalósítani, és ezt szerdán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem konferenciáján fogja részleteiben megmutatni.

 

 

 

 

Címkék: Orbán Viktor, árvíz