Balatonföldvári gigakikötő: a Kúria visszavonta az engedélyt

Balatonföldvári gigakikötő: a Kúria visszavonta az engedélyt

Szabó Rebeka, a Párbeszéd társelnöke tiltakozik társaival a balatonföldvári e-kikötő ellen. (Fotó: Szabó Rebeka Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem hiába pereltek a helyi civilek, és nem hiába tiltakoztunk mi is a balatonföldvári strandra épített óriási vitorláskikötő ellen: a Kúria mai ítéletében megsemmisítette a Veszprém megyei kormányhivatal által harmadszorra is kiadott engedélyeket és új eljárásra utasította a hivatalt – olvasható Szabó Rebeka, a Párbeszéd – ZÖLDEK társelnökének bejegyzésében, aki gratulált a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesületnek az eredményhez. 

Az indoklás szerinte összhangban van a korábbi érvelésükkel: a beruházással a strand közfunkciója sérül, a vízfelület és a strandterület nem szétválasztható, a területe nem csökkenthető. – Strand területén tehát nem lehet kikötőt és annak létesítményeit elhelyezni – összegezte az ítéletet. Mint hozzátette, érthető, hogy sokan szeretnek vitorlázni, de a tónak van egy kapacitása, és nem lehet akármennyi vitorláskikötőt építeni.

Mint a Népszava írja, a mostani ítélet azt jelenti, hogy hiába épül jelenleg is gőzerővel a strand közepén a 175 férőhelyes kikötő, a létesítménynek jelenleg nincs semmilyen érvényes engedélye. Az ügy előzménye, hogy a balatoni kisváros fideszes többségű képviselő-testülete a 2019-es önkormányzati választások után vette napirendjére az új elektromos hajókikötő (e-kikötő) ügyét, majd a koronavírus-járvány miatt elrendelt rendkívüli jogrendnek köszönhetően Holovits Huba kormánypárti polgármester ki is írta a pályázatot, amelyen csak a nem sokkal korábban az e-kikötő létesítésére 897 millió forintos állami támogatást nyert Balabo Kft. indult. A civil tiltakozások ellenére a kormányhivatal környezetvédelmi főosztálya szabad utat adott a projektnek, mely a Fejér megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól a megfelelő vízjogi engedélyeket is beszerezte. A civilek nyertes pereikkel többször is megakasztották az építkezést, melynek a bírósági verdiktek ellenére a kormányhivatal rendre újabb engedélyeket adott ki. A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület – amely legutóbb a Kúriához fordult – erről így fogalmazott: két jogerősen megnyert perben „az eljáró bíró ítéleteiben ismételten megállapította, hogy a Kormányhivatal és az Önkormányzat jogellenesen hozott határozatot, és adott ki hozzájárulást a kikötő építéséhez.” Így azonban előállt az a helyzet, hogy noha engedéllyel most sem rendelkezik, az évek során a kikötő olyan készültségi fokot ért el, hogy nehéz elképzelni az eredeti állapot visszaállítását.