Az államfő megérti ugyan a nyugdíjasokat, de nem terjeszt elő új nyugdíjtörvényt

Az államfő megérti ugyan a nyugdíjasokat, de nem terjeszt elő új nyugdíjtörvényt

Sulyok Tamás köztársasági elnök (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A társadalmi nyugdíjrendszer kialakítása, a központi költségvetés előkészítése és a társadalombiztosítási nyugellátások fedezetének biztosítása, illetve a nyugdíjrendszer működtetése a kormány feladata és felelőssége. Ezekben az ügyekben a köztársasági elnök feladat- és hatásköre az Alaptörvény értelmében korlátozott – egyebek mellett ezt tartalmazza az a levél, amit Sulyok tamás köztársasági elnök küldött a Nyugdíjas Parlamentnek. 

Ennek elnöke, Karácsony Mihály még augusztus elején fordult Sulyok Tamás köztársasági elnökhöz a nyugdíjasok érdekében. Levelében – ahogy arra a 24.hu emlékeztet – kitért arra, hogy több mint félmillió nyugdíjas (504 ezer fő) él a megélhetéshez minimálisan szükséges (140 ezer forint) összeg alatti ellátásból, növekszik a szakadék a hátrányos helyzetű településeken élő idősek, továbbá a nők és a férfiak ellátmánya között, illetve a korábban nyugdíjba vonultak ellátása egyre jobban lemarad a friss nyugdíjaktól. 

Karácsony Mihály arra kérte az államfőt, hogy az Alaptörvényben rögzített felhatalmazása alapján kezdeményezze egy, a nyugdíjasok életkörülményeinek javítását, kiszolgáltatottságuk csökkentését és társadalmi megbecsülésük emelkedését célzó törvénytervezet elkészítését. Az Alaptörvény ugyanis kimondja, hogy törvényt a köztársasági elnök, a kormány, országgyűlési bizottság vagy országgyűlési képviselő kezdeményezhet.

A Sándor-palota a válaszában nem vitatta, hogy a nyugdíjasok életkörülményeinek javítását, kiszolgáltatottságának csökkentését és társadalmi megbecsülésük emelését célzó igények mögött méltányolható szempontok állnak, de, jelzik, aköztársasági elnök sem közjogi, sem pedig költségvetési gazdálkodási szempontból nincs abban a helyzetben, hogy új nyugdíjtörvényt terjesszen elő”. Kitértek rá, a törvénykezdeményezési jog csupán kivételes helyzetekben gyakorolható – megemlítették, hogy eddig egyszer került csak sor rá, 33 évvel ezelőtt, a taxisblokád idején. A Sándor-palota biztosította továbbá a Nyugdíjas Parlamentet, hogy Sulyok Tamás számára kiemelten fontos az idősek megbecsülése, és az államfő elkötelezett a nyugdíjasok életkörülményeinek javításában, a kiegyensúlyozott, aktív és gondtalan időskor előmozdításában.