A GVH elnöke szerint a Spar-ítélettel megalázták a magyar fogyasztókat

A GVH elnöke szerint a Spar-ítélettel megalázták a magyar fogyasztókat


Rigó Csaba, a GVH elnöke és Szentkirályi Alexandra a budaörsi Tesco bevásárlóközpontban 

Fotó: Lakatos Péter

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A GVH utóvizsgálatot indított a Spar ellen, miután az üzletlánc beperelte a kormányt az EU bíróságán az árstop miatt, a bíróság pedig megállapította, hogy a Sparnak igaza volt, jogellenes volt árstop. Rigó Csaba, a GVH elnöke a Magyar Nemzetnek azt mondta, az uniós bíróság szerint előrébb való a profit, mint az, hogy válság idején a nehezebb helyzetben lévő emberek is hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez.

„Valóban hatósági megtorlásról van szó?” – kérdezte az újságíró az utóvizsgálat kapcsán, mire Rigó azt válaszolta: „dehogyis”, majd elmagyarázta, nekik nincs közük ahhoz, hogy a lépés egybeesett egy uniós bírósági döntéssel, ami „éppenséggel a Spar egyik pere kapcsán tartalmazott a magyar államra nézve hátrányos döntést”. De szerinte „az ítélet egyébként megér néhány szót”.

Szerinte az árstop bevezetése „helyes, szociálpolitikai szempontból érthető volt, és ami a legfontosabb, a magyar emberek érdekét szolgálta”. (...) „...Az elmarasztaló uniós ítéletről csak azt mondhatom: megalázták a magyar fogyasztókat, és nem csak őket, az állami fogyasztóvédelmi szakembereket is. Az uniós bíróság szerint ugyanis előrébb való a profit, mint az, hogy válság idején a legnehezebb, kiszolgáltatott helyzetben lévő emberek is hozzájuthassanak az alapvető élelmiszerekhez.”

Címkék: GVH, ítélet, SPAR