A majmok ugyanúgy lefagynak vizsgahelyzetben, mint mi

A majmok ugyanúgy lefagynak vizsgahelyzetben, mint mi

Rézusz makákók (Fotó: California National Primate Research Center)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mindannyiunkkal előfordult már, hogy hiába készültünk fel egy megmérettetésre, amikor végül odakerültünk, ahol teljesítenünk kellett volna, leblokkoltunk, és nem voltunk képesek bizonyítani a tudásunkat. Ez a veszély nemcsak az embert fenyegeti, hiszen egy új kísérlet eredményei szerint a rézusz makákók ugyanúgy képesek összeomlani a nyomás hatására, amikor egy nagy jutalommal kecsegtető helyzetben kellene helyt állniuk. E viselkedés pedig azon agysejtek aktivitásának leesésével függ össze, amelyeknek fel kéne készíteniük az állatot a helyzetre.

A pittsburghi Carnegie Mellon Egyetemen elvégzett kísérletben a majmokat arra tréningezték, hogy egy számítógép képernyőjén látható kurzort a lehető leggyorsabban mozgassák a célként kijelölt helyre. Ha sikeresen teljesítették a feladatot, jutalmat kaptak. Minden próbánál jelölték a majmok számára, hogy ezért a feladatért milyen nagyságú jutalomra számíthatnak. Voltak kis, közepes és nagy jutalmat érő próbák, és voltak úgynevezett jackpot próbák, amelyekért elképesztően nagy jutalmat kaptak a makákók.

A kísérletben részt vevő majmok agyának motoros (mozgató) kérgébe előzőleg elektródchipet ültettek, amely a teszt során folyamatosan valós időben közvetítette a majom mozgásait irányító idegsejtek aktivitását. A vizsgált idegsejtek feladata a szükséges mozdulatok előkészítése volt (illetve lett volna). Az adatokból ugyanis az derült ki, hogy a jackpot helyzetekben, amikor a majomnak a legjobb formáját kellett volna nyújtania, ezek az idegsejtek lefagytak, az aktivitásuk csökkent. Emiatt a majmok felkészületlenek voltak a szituációban, és rosszabbul teljesítettek, mint általában.

Bár még nem értjük igazán, hogy az agysejtek miért omlanak össze, amikor nagy a nyomás, és a lehető legjobban kellene teljesíteniük, az egyértelmű, hogy a neuronok teljesítménye, és a viselkedésért kapott jutalom nagysága között nem lineáris az összefüggés. Vagyis, bár a kicsit több jutalom rendszerint jobb eredményre sarkallja a majmot (és az embert), ha a jutalom nagysága szélsőségesen megnő, ennek komplex pszichikai hatásai összességében már inkább rontják a teljesítményt. Ennek tünete, hogy az alany összeroppan az elvárások súlya alatt.

Úgy tűnik, hogy a teljesítmény a jutalom mértékével egy ideig nő, de amint elérte a maximumát, a jutalom (vagy éppen a bukás esetén fenyegető büntetés) további emelkedése már nem képes javítani. Ilyenkor az elvárás komplex hatásainak más, negatív komponensei kerülnek túlsúlyba, amelyek kioltják a pozitív hatásokat, és gyakorlatilag lekapcsolják a felkészítő idegsejteket. Ez az effektus lehet az idegsejtek védekező mechanizmusa is: így előzhetik meg a túlzott aktivitás negatív következményeit.

 

Címkék: agykutatás, makákó