Hiába fogadkozott a kormány, ismét az egekben a kórházak adósságállománya

Hiába fogadkozott a kormány, ismét az egekben a kórházak adósságállománya

Takács Péter egészségügyi államtitkár (Fotó: Magyar Orvosi Kamara/Halász Nóra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Augusztusban az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) alá tartozó intézmények lejárt adósságállománya 13,8 milliárd forint volt, míg a négy orvosegyetem összesített lejárt tartozásállománya 3,8 milliárd forinttal nőtt – írja az EconomX. A teljes intézményrendszer lejárt adósságállománya így szeptemberre meghaladta a 86 milliárd forintot. Különösen nagyot nőtt a pécsi és a szegedi orvosegyetem tartozása. Pécsen 7,4, Szegeden 8,4 milliárd forintnyi kifizetetlen számlát görgetnek maguk előtt.

Mindez annak ellenére történt, hogy a kormány júliusig két részletben, mintegy 105 milliárd forintban rendezte a kórházak adósságait. Gulyás Gergely a kormányinfón azt mondta, idén nem lesznek százmilliárdos kórházi adósságok. 

Az EconomX-nek megszólaló Rádai Tamás, az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója szerint viszont a kórházakat eszközökkel ellátó vállalatok ugyanott tartanak, mint fél éve. Ráadásul ők már ismerik a legújabb, szeptemberi adatokat is és a beszállító cégek egyöntetűen arról beszélnek, hogy ezek alapján súlyosabb még az augusztusinál is a helyzet. Ők biztosak benne, hogy a kilencedik hónapban a lejárt tartozásállomány újra meghaladta a 100 milliárd forintot, amelyről a pontos adatokat majd október 23-a környékén adja ki a Magyar Államkincstár.

Címkék: egészségügy