Olajszállító tartályhajót ért találat a Vörös-tengeren

Olajszállító tartályhajót ért találat a Vörös-tengeren

KÉPÜNK ILLUSZTRÁCIÓ! Olajszállító tartályhajó (Forrás: Wikipedia, W. Bulach)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Találat ért egy nyersolajszállító tartályhajót a jemeni húszi (húti) lázadók uralta Mukha kikötőváros közelében – számolt be az Ambrey brit tengerészeti biztonsági cég közleményéről az MTI. A hajó, amelyen ezt követően tűz ütött ki, panamai zászló alatt közlekedett a Vörös-tengeren. Több részletet egyelőre nem osztottak meg.

Az Egyesült Királyság tengerhajózási biztonsági információs szolgálata is beszámolt szombaton egy hasonló esetről. Mint közölték, bejelentés érkezett egy hajóról, amely kisebb sérülést szenvedett, miután „ismeretlen tárggyal ütközött”. Az eset közlésük szerint a jemeni Hodeida kikötővárostól 75 tengeri mérföldre északnyugatra történt. A hajó és a legénység ugyanakkor biztonságosan megúszta a történteket, folytatva az utat a célkikötő felé.

A húszik tavaly november óta nagyjából ötven hajót támadtak meg. Volt, amit eltérítettek, de olyan is, amit elsüllyesztettek. Az Egyesült Államok válaszcsapásai, illetve a térségben közlekedő kereskedőhajók számának csökkenése miatt viszont időközben ritkultak a hasonló támadások. Számos vállalat ma már inkább körbehajózza Afrikát, még akkor is, ha sokkal költségesebb és időigényesebb így tenni.