Akkugyártáshoz szükséges vegyianyag gyár felépülésétől tartanak a helyiek Hevesen

Akkugyártáshoz szükséges vegyianyag gyár felépülésétől tartanak a helyiek Hevesen

Képünk csak illusztráció! Sveiczer Sándor polgármester mond búcsúbeszédet Kő Pál (Lujos) Kossuth-díjas szobrászmûvész, a nemzet mûvésze, a Magyar Mûvészeti Akadémia rendes tagjának temetésén Hevesen, a Gyöngyösi úti temetőben 2020. június 20-án. (MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Igaz, hogy a város vezetése titokban arról egyezett meg: Hevesen veszélyes vegyi anyagot előállító üzem épüljön?” – tettük fel a kérdést telefonon Sveiczer Sándornak, Heves fideszes polgármesterének. „Hagyjon, nem tudok ezzel foglalkozni!” – vágott vissza megkeresésünkre a polgármester. „Cáfolja, hogy ilyen üzem építése várható a város belterületén?” – próbálkoztunk újra, mire a polgármester – anélkül, hogy megerősítette vagy cáfolta volna értesülésünket dühösen elköszönt, majd letette a telefont.

Márpedig egyre többen aggódnak helyben amiatt, hogy a világ egyik legnagyobb NMP-gyártó vállalata, a BYN Chemical veszélyes oldószert előállító üzem létesítésére készülhet Hevesen. Mindezt előzetes környezetvédelmi és egyéb hatástanulmányok, valamint a helyiek megkérdezése, tájékoztatása nélkül. Az NMP neve ismerős lehet azok számára, akik követik a hazai akkumulátoriparral kapcsolatos botrányokat, a közelmúltban Gödön, a Samsung akkugyáránál éppen ilyen vegyszert mutattak ki a kutakban. Pedig ott csak felhasználják, nem gyártják az NMP-t. Az anyag súlyosan magzatkárosító, illetve meddőséget, vetélést okoz, egészségügyi határértékről sem beszélhetünk esetében, ugyanis ebből a veszélyes oldószerből egészen kis mennyiség sem juthatna a földekbe, vizekbe. A kínai BYN Chemical magyarországi leányvállalatát egyébként – bizonyára nem véletlenül – éppen a közelmúltban jegyezték be. A BYN Hungary Kft. fő tevékenységi köre a szerves vegyianyag gyártása lesz. 

A helyieknek egy ideje gyanús, hogy a város belterületén, a lakóházaktól pár száz méterre elkezdték felvásárolni a földeket – azt a városvezetés úgy magyarázta, Technológiai Park készül. A Sikeres Hevesért Mozgalom értesülései szerint azonban ennél már többről van szó: állításuk szerint több helyről kaptak megerősítést arról, hogy a városvezetés és a helyi Fidesz tárgyalásokat folytathatnak ez ügyben, szakmai, befektetői körökben pedig már kész tényként kezelik a hevesi oldószergyár megépülését. Amint Ollári-Vadon Mihály, a Sikeres Hevesért Mozgalom polgármesterjelöltje lapunknak elmondta, tudomásuk szerint két helyszín, a Deák Ferenc utca 2. és a Szerelem Alfréd utca 32. szám alatti ingatlanokat – leendő irodahelyiségként – már be is mutatták a cég képviselőinek. „Természetesen több alkalommal kérdeztük Sveiczer Sándor polgármester urat, mi igaz ezekből az értesülésekből, valóban épül-e veszélyes vegyi anyagokat előállító gyár a városunkban, alig pár száz méterre a lakóházaktól, ám ő hallgat: semmiféle visszajelzést nem kaptunk tőle. Pedig már a városban élők is egyre jobban aggódnak, érthető módon senki nem szeretne az akkugyártáshoz használt oldószerkészítő üzem közelében lakni.” Ám hiába a lakossági aggodalmak, a megkeresések, a polgármester nem beszél – bizonyára ez nem független attól, hogy vasárnap választások lesznek, ahol ő is újra indul, hogy 16 éve tartó polgármesteri működését folytathassa. 

A tiltakozások hatására annyi történt, hogy egy Facebookon közzétett furcsa videóban Sveiczer még áprilisban azt hangsúlyozta: „A félrevezető információkkal ellentétben nem épül akkugyár Hevesen”, vegyianyag-gyártásról azonban nem ejtett szót. 

Ollári-Vadon Mihály véleménye szerint ez az üzem is azt szolgálná, hogy Magyarországon az akkumulátorgyártás a kínai befektetők számára minél kényelmesebb terep legyen, minden feltétel, még a veszélyes vegyi anyagok is helyben rendelkezésre álljanak. Jó esély van ugyanis arra, hogy a debreceni CATL vagy épp a gödi Samsung akkugyárak gördülékenyebb NMP-ellátása érdekében épülne a hevesi oldószergyár.