A tanévben eddig kétszer intézkedtek a rendőrök az iskolákban tiltott tárgyak miatt

A tanévben eddig kétszer intézkedtek a rendőrök az iskolákban tiltott tárgyak miatt

Fotó: Freeimages.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az idei tanévben két alkalommal is közbe kellett lépnie a rendőrségnek iskolákba bevitt tiltott tárgyak miatt – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Népszavának küldött tájékoztatásából. Azt nem részletezték, milyen tárgyakat vettek el, de azt közölték, hogy mindkét esetben rendőrségi eljárás is indult.

Az oktatási-nevelési intézményekben tiltott és használatukban korlátozott tárgyakról szóló, szeptember 1-jétől hatályos rendelet szerint a tiltott tárgyak körébe tartoznak egyebek mellett a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök vagy a 18 év alattiak számára nem értékesíthető termékek. A használatukban korlátozott tárgyakkal összefüggésben – mint a mobiltelefonok és más telekommunikációs, internetezésre, kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök – még nem kellett intézkedniük sem a rendőröknek, sem pedig az iskolaőröknek – közölték.

Érdeklődtek arról is, mennyi iskolaőrrel indult el az idei tanév. Az ORFK azt írta, a 2024/2025-ös tanévben 933 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, az iskolaőrök száma pedig 731-ről 799-re nőtt az elmúlt két hónapban. Ez azt jelenti, hogy nem minden, a programban részt vevő intézmény kapott iskolaőrt: azoknak az intézményeknek a száma, ahol van iskolaőr, jelenleg 781. Az iskolaőri állomány feltöltöttsége 86 százalékos, de a toborzás folyamatos. Az ORFK összesítése szerint az előző tanévben 234 esetben intézkedtek iskolaőrök. Ezekre jellemzően garázdaság, testi sértés, továbbá kábítószer birtoklása, illetve különböző vagyon elleni cselekmények – főként lopás – miatt, illetve a tanulók által az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt volt szükség. Az idei tanévben az iskolaőrök eddig 6 esetben intézkedtek hasonló okok miatt.