Háromszáz stróman fedezte a százmilliókat kicsaló belvárosi ügyvédet (videó)

Háromszáz stróman fedezte a százmilliókat kicsaló belvárosi ügyvédet (videó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kisebb hadseregnyi rendőr és kommandós csapott le május 22-én egy netes csalásokkal foglalkozó bűnbanda tagjaira. A Nemzeti Védelmi Szolgálat bevonásával zajló akcióban egy időben országszerte több helyszínen tartottak rajtaütést, és összesen nyolc gyanúsítottat fogtak el – írja a police.hu. Az elfogás egy hónapok óta tartó rendőrségi akció lezárását jelenti. A nyomozók már tavaly októberben rajtaütöttek a banda „talpasain” – ukrán és magyar állampolgárokon –, akik strómanként adták nevüket az illegális ügyletekhez. Most pedig a felső vezetés és a banda feje, B Zoltán 41 éves belvárosi ügyvéd került sorra.

A gyanú szerint az ügyvéd és társai banki ügyintézőknek adták ki magukat, és netes támadásra hivatkozva hálózták a be áldozataikat. A sértettekkel elhitették, hogy az Anydesk nevű alkalmazást gépükre telepítve segítséget nyújtanak nekik – ehelyett azonban legalább 150 millió forintot emeltek le bankszámláikról. A rendőrség 12 esetben bizonyítani tudta a visszaélést, de feltételezik, hogy a bandának ennél sokkal több károsultja is lehet. A megszerzett vagyont az ügyvéd egy 300 stróman nevére bejegyzett, közel 50 fantomcégből álló hálózaton keresztül „utaztatta”, több milliós vagy tízmilliós tételekre bontva az összeget, a csapat végül ezek számláiról vette fel a zsákmányt.

A rendőrség 436 millió forint értékben foglalt le a gyanúsítottaknál autókat, ingatlanokat, értékpapírokat, a házkutatások során pedig befőttes gumival átfogott vastag pénzkötegeket is találtak. Ugyanakkor azt is feltételezik, hogy a banda alsóbb hangon is több milliárdos jövedelmei a NAV figyelmét is felkeltik majd. Az ügyvédet és hét társát több rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás, valamint pénzmosás bűntettével gyanúsítottuk meg. Öten – B. Zoltán (41), S. Norbert (51), M. Vilmos (42), V. Márió (37), valamint P. Andrea (24) – azóta letartóztatásban vannak, három társuk szabadlábon védekezhet.