A város, ahol a Tisza Párt által támogatott jelölt lett a polgármester

A város, ahol a Tisza Párt által támogatott jelölt lett a polgármester

Illés Gergő, Jászapáti megválasztott polgármestere (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

Jászapáti különleges város. Napelempark húzódik a szegregátum mögött, ahova időnként nem hajt be a mentő. Aztán a nyolcezres városban sétálva majdnem ugyanolyan valószínűséggel tűnhet fel előttünk egy romos ház, mint egy több száz millió forintos uniós támogatásról hírt adó fehér-kék tábla. És nem sok olyan utca van itt, ahol ne lenne felfújva narancssárga betűkkel, hogy: „Hajrá Jani!” Utóbbi egyértelműen a június 9-ei helyhatósági választás kampányának eredménye, ami itt különösen parázs hangulatú volt.

Nem csoda, Jászapáti ugyanis amolyan rejtett választókerületi központja a régiónak. Itt él ugyanis Pócs János, aki 2010 óta képviseli a Jászságot a parlamentben, ám ezúttal nem ő a firkák címzettje. Hanem fia, ifjabb Pócs János, aki a város polgármesterének indult, ebben a kampányban a fideszesek között alighanem egyedülálló kampánytechnikát alkalmazva. Míg az önkormányzatiképviselő-jelöltek neve mellett és arca alatt a plakátokon az szerepelt, hogy: „Hajrá Jászapáti”, addig Pócs szlogenje az volt, hogy: „Garancia a folytatásra.” – Én rendelkezem kormányzati és társadalmi megbízatású alpolgármesterként önkormányzati háttérrel és tízéves tapasztalattal, ami garanciát tud adni. A képviselők között új arcok is voltak, akik nem kapcsolódtak ehhez a gyakorlathoz – magyarázta a Magyar Hangnak, miért élt ezzel a módszerrel.

– Ez öngól volt, hiszen nincs jó állapotban a város. Ők [Pócsék] próbálták azt kommunikálni, hogy Jászapáti a környék legdinamikusabban fejlődő városa, gyakran hangoztatták is: „10 év, 10 milliárd”. Csak hát sokan járnak el más településekre dolgozni, így az emberek össze tudják hasonlítani a munkalehetőségeket, a közbiztonságot, az utakat. Nekem csak ezeket a magas labdákat kellett leütnöm – mondja Illés Gergő, a civil színekben induló Jászapáti Önökkel Szövetségben (JÖSZ) polgármesterjelöltje, akit meg is választottak településvezetőnek.

• Hogyan került kapcsolatba a megválasztott polgármester Magyar Péterrel?
• Mit ért, hogy Orbán Viktor és Dobrev Klára is kampányolt a városban?
• Mi vár most Illés Gergőre?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap június 20-ig kapható 2024/24. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!