2,7 milliárdos állami támogatással jön a honvédségi film, az Operation Sámán

2,7 milliárdos állami támogatással jön a honvédségi film, az Operation Sámán

Tálib fegyveresek őrt állnak a kabuli nemzetközi repülőtér bejárata előtt 2021. augusztus 16-án (Fotó: MTI/EPA/STRINGER)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Honvédség egyik különleges katonai hadműveletét bemutató nagyszabású akciófilm gyártására 1,7 milliárd forint támogatást szavazott meg a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága – tájékoztatta az NFI az MTI-t szerdán.

A Honvédelmi Minisztérium szakmai támogatásával készülő film bemutatja, ahogy a Magyar Honvédség napokon át tartó különleges hadműveletben több mint 500 embert, köztük majdnem 200 gyermeket kiszabadít egy ostromlott nagyvárosból. A valóságon alapuló fiktív alkotás Horváth Áron forgatókönyvéből, az Aranyéletet és a Köntörfalakat is jegyző Dyga Zsombor rendezésében készül, Lajos Tamás producer vezetésével.

A film valóságból inspirálódott, játékfilmes elemekkel színezett cselekményének középpontjában egy magyar orvosnő áll. Párhuzamosan fut és összefonódik a magyar katonák önfeláldozó küzdelmének szála a háborús városból kijutni próbáló emberek elkeseredett menekülésével. „A fináléban az apokalipszisbe süllyedő repülőtéren nincs már törvény, nincs rend – a magyar katonák kitartása, hősiessége és embersége dönt életről és halálról” – idézi a film alkotócsapatát a közlemény.

A film operatőre Dobos Tamás, vágója Barsi Béla és Hack Júlia, látványtervezője Hujber Balázs, jelmeztervezője Donkó László, a gyártó a Szupermodern Stúdió. A forgatás augusztus elején kezdődik, főként magyarországi helyszíneken, a film a tervek szerint 2025 őszén kerül a magyar mozikba. Az Operation Sámán munkacímmel futó film az NFI gyártási támogatása mellett, egyedi kormányhatározat alapján további 1,067 milliárd forint hozzájárulásban is részesül – írták a közleményben.

Az Operation Sámán a Magyar Honvédség afganisztáni mentőakciója volt 2021-ben.