Ascher Tamás is felmondott a Színművészetin

Ascher Tamás is felmondott a Színművészetin

Ascher Tamás (Fotó: Végh László(Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas tanár-rendező nyilvános Facebook-posztban jelentette be távozását a Színház- és Filmművészeti Egyetemről (SZFE). „Hétfő délután az egyetemi autonómia jóvátehetetlen sérülése miatt oktatói szerződésemet felmondtam. Rendező osztályom most lesz másodéves, az osztályfőnöki teendőket tanártársam, Forgács Péter veszi át” – írja Ascher Tamás.

A rendező hozzáteszi: „valamilyen alternatív formában igyekszem továbbra is tanítani a diákokat. Ugyanerre kértem Székely Gábort is.”

https://www.facebook.com/tamas.ascher/posts/3734976686516394

Mint ismert, hétfőn lemondott a Színház és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetése és a szenátusa.

Így távozik Upor László rektori feladatokat ellátó rektorhelyettes, Novák Eszter oktatási rektorhelyettes, Németh Gábor rektori tanácsadó, Bagossy László, az SZFE Színházi Intézetének vezetője, Balázs Gábor, az SZFE Film- és Médiaintézetének vezetője, valamint az egyetem szenátusának valamennyi választott tagja.

Upor László azzal magyarázta lépésüket, hogy csakis vállalhatatlan kompromisszumok árán tarthatnák fenn az önálló vezetés látszatát.

A kormány döntése szerint szeptember 1-től alapítványi formában működik tovább a Színház- és Filmművészeti Egyetem. A modellváltás célja hivatalosan, hogy „az SZFE működési kereteinek megújításával új fejlődési pályára álljon, és olyan világszínvonalú intézménnyé váljon, amely folyamatosan képes biztosítani a magasan képzett utánpótlást”. Az átalakítás ellenzői szerint ugyanakkor az egyetemet belekényszerítik az alapítványi működésbe, amelynek valódi célja az erőszakos térfoglalás.

Komoly felzúdulást keltett az is, hogy Vidnyánszky Attila került az alapítványi kuratórium élére. A bejelentést követően felmondott Zsámbéki Gábor Kossuth-, és Jászai-díjas rendező, Gáspár Máté, az SZFE Elméleti és Művészetközvetítői Intézet vezetője, illetve Székely Gábor Kossuth-díjas rendező, aki nyílt levélben szólította fel Vidnyánszky Attilát, hogy „súlyos tévedéseiért kérjen bocsánatot, vagy szégyellje magát”. A kormánymédia ezért tűz alá vette Székelyt, a személyeskedéstől és trágárságtól sem mentes támadások után viszont több színész is nyíltan kiállt rendező mellett: Udvaros Dorottya, Blaskó Péter, Lázár Kati, és Stohl András.

Ugyancsak hétfőn az SZFE hallgatói demonstrációval egybekötött szolidaritási utcabált szerveztek az egyetem Vas utcai épülete elé. Az eredetileg 22 óra 30-ig tervezett tüntetést 21 óra 15 perckor a közelgő vihar miatt a szervezők lefújták. Ettől függetlenül a beszédeket meg tudták tartani, a rendezvényen felszólalt Bodó Viktor – Jászai Mari-díjas színházi rendező; Fullajtár Andrea – Jászai Mari-díjas színművész, az Egyetem oktatója; Hajdu Szabolcs – Balázs Béla-díjas filmrendező; Németh Gábor – József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, az Egyetem oktatója és Gigor Attila rendező, aki felolvasta Enyedi Ildikó levelét. 

Az SZFE hallgatói önkormányzatának elnöke, Csernai Mihály lapunknak elmondta, a hétfő esti tiltakozó megmozdulásuk csak a kezdet, biztosan lesznek még újabb tiltakozó akciók.