Ascher Tamás: Fogy a levegő

Ascher Tamás: Fogy a levegő

Ascher Tamás (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nincs illúziónk a végkimenetelt illetően, de esetleg nyerhetünk időt. Kétségkívül erős hatású lett volna egyszerre felállni, de a tanári karban egyelőre az utolsó töltényig való harc hívei maradtak többségben – ezt mondta a Magyar Hangnak adott interjújában Ascher Tamás a színművészeti egyetemen zajló drámáról.

Az egyetem fölé felállított és Vidnyánszky Attila által vezetett alapítvány kuratóriuma kapcsán a rendező úgy vélekedett, hogy „a testület összetétele riasztó, szakmaiatlan”. Ráadásul az egyetem tanárainak most meg kell még küzdeniük a sajtóval, a „tájékozatlan,
de mindentudó kommentelők gyalázkodásaival”. – Tényleg nincsenek illúzióink – fogalmazott.

Annak kapcsán, hogy lehetetlennek tartja-e így is a közös munkát, Ascher Tamás úgy fogalmazott, az első pillanattól kezdve látszott, hogy ellenségnek tekintik őket, „a cél pedig a leszámolás”. Felidézte, hogy nem mindig volt így, a sokat bírált Hoffmann Rózsa annak idején megkérdezte minden rektor véleményét a művészeti egyetemek összevonásáról. Mindenkivel tárgyalt, majd született egy értelmes döntés, nem hozták létre a közös egyetemet. – Hoffmann Rózsa demokratának tűnt ehhez a garnitúrához képest – mondta.

Miként lehet feloldani azt a helyzetet, hogy ha nem hagyják ott az egyetemet, lényegében asszisztálnak egy számukra elfogadhatatlan átalakításhoz, ha pedig felállnak, akkor cserben hagyják növendékeiket? Miért nem fog tudni úgy viselkedni Vidnyánszky Attila, mint Kaposváron? Lehetetlenség-e az együttműködés? Miért tekinti ellenségnek a hatalom a színművészetit? Milyen hatalma van Ascher Tamásnak?

A válaszokat és a teljes interjút elolvashatja a Magyar Hang augusztus 7-én megjelent 2020/32. számában.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/31. számban? Itt megnézheti!