„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

(Illusztráció: Részlet a filmből)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.

– Elképesztő, hogy egy nyolcperces, bugyuta kis animáció, amit egy anonim alkotó elkészített egy hét alatt, száztízezer megtekintést gyűjt össze, és interjút kell erről adnia. Nem azért van ez, mert olyan nagyszerű a története vagy a karakterek, hanem mert valószínűleg hiánypótló – mondta a Magyar Hangnak az elmúlt időszak egyik legszórakoztatóbb társadalmi szatírájának alkotója. A Különös történések a Szondi utcában nevű YouTube-csatornán felbukkant animációban Petőfi Sándor egy időkapun át visszatér 2024-be, és interjút ad a Partizánnak, ami nem pont úgy sül el, ahogy azt gondolnánk. A videó végigszántotta a független sajtót, és két hét alatt több mint 110 ezren nézték meg. Megkérdeztük a produkció mögött álló animátort, hogy ha Petőfi visszatérne, valóban Orbán Viktort tartaná-e a legjobb vezetőnek.

– A cél az, hogy mindenki nevessen kicsit, és közben viszontlássuk magunkat – mondta a Magyar Hangnak Levi, a kisfilm készítője, aki egyelőre még őrizné részleges névtelenségét. Az animáció nem kevés társadalomkritikát rejt a szórakoztatásba, és a görbe tükröt körbefordítja, így politikai oldalaktól függetlenül mindenki megtekintheti benne saját magát. És a humora éppen emiatt működik: Petőfi mindannyiunkból viccet csinál. – Fárasztó már az a Lengyel Tamás- és Molnár Áron-féle humor, hogy ugyanazokon a poénokon nevetgélünk: Orbán korrupt és Mészáros milyen gazdag már. Meg a Megafon-féle ripacskodás is baromi unalmas, nyilván – mondta az alkotó.

A történet szerint az Orbán Viktor-i propagandába belefáradt Szondi utcai fiatal egy lámpaoszlopon különös hirdetést talál: kulcsmásolás, cipőjavítás és időkapu. Egy ezresért bárkit visszahozhat a múltból, és mivel csak készpénzzel lehet fizetni, korlátozottak a lehetőségei, végül Petőfire esik a választása, hiszen a „nemzeti identitásunk nagy része a költő mítoszán alapszik”, így ha visszatér, megtudja, mi zajlik az országban, keményen nekimegy az elnyomó Fidesznek, és felnyitja az emberek szemét. Petőfi azonban nincs olyan rossz véleménnyel a jelenlegi rendszerről.

– A srácot amúgy Gyulának hívják, bár ez az első részből nem derül ki – árulta el Levi. – Gyula csalódott, dühös, böki a csőrét a NER. De Gyula nagyon idegesítő is, minden nyomorát a választási eredményekre vezeti vissza. Legalább egy kicsi Gyula nagyon sokunkban van, bennem is bőven.

Bár a Most vagy soha! múlt havi bemutatója után adná magát, az animáció témájának valójában nincs köze a Rákay Philip-féle Petőfi-filmhez. – Sokszor eljátszottam a gondolattal, hogy mi lenne, ha Petőfi, Kossuth vagy akár Széchenyi ma visszatérnének. Ha Rákay Philip nem sértődik meg, talán azt is mondhatom, hogy én már régebben tervezem az én Petőfi-filmemet, mint ő az övét. Ez a gondolatkísérlet már tíz évvel ezelőtt is eszembe jutott, de a kommenteket olvasva ezzel nem vagyok egyedül. Viszont a Rákay-féle Petőfi-film biztos csinált egy kis reklámot a videónak, többen kerestek mostanában Petőfi nevére.

Az animáció humorát tovább fokozzák a jól eltalált hangok. Nem színészeket hallunk persze, hanem mesterséges intelligenciát. – Az összes szöveget én mondtam fel, majd amelyik karakternél szükség volt rá ott raktam egy réteg AI-t a saját hangomra.

A helyszín, ahogy arra a YouTube-csatorna címe is utal, a Szondi utca, amely az alkotó szerint a társadalom legtöbb rétegét reprezentálja a rasszista öregúrtól a momentumos, mindenbe pártpolitikát látó fiatalig. – Pont ez a szépsége, mindenféle archetípust meg lehet mutatni – mondta Levi. És a környéken más különös alakok is megjelenek. Explicit szexhirdetés – mondja a főhős egy Gyurcsány Ferenc-plakátra mutatva. Adódik a kérdés, mi a problémája a DK elnökével? – Semmi baj, jó fej a Gyurcsány. Fiatalos, mindig ilyen sportos cipőket hord, Kálmán Olga a barátja, jókat szoktunk dumálni Messengeren. Csak néha kicsit rámenős – fogalmazott Levi, akit Tölgyessy Péterről is kérdeztük, hiszen a politológus is felbukkan az animációban, nem is akárhogy. A hevesen gesztikuláló, de semmit sem közlő figurát akár a magyar értelmiség paródiájaként is láthatjuk, de ez talán túl direkt értelmezés. – Tölgyessy Péter egy egyszerű geg ebben a videóban, a többit mindenki fejtse meg magának. Ez lenne a lényeg.

Ugyancsak sokféle magyarázat születhet a költő karakteréről is. – Petőfi a XIX. századból jött, úgyhogy én abban sem vagyok biztos, hogy Orbánnak nagyon erőlködnie kellett volna, hogy meggyőzze. A 444 úgy szemlézte a videót, hogy Petőfi „agymosott orbánistaként” tér vissza. Én biztos, hogy nem így fogalmaznék, de ahogy az előbb említettem, tök jó, hogy sokféle értelmezést kap a videó. Azon se csodálkoznék, ha Bayer Zsolt nevetgélve nézné a videót, bólogatva Petőfi minden szavára – mondta az alkotó.

– Nagyon jól esik a sok pozitív visszajelzés, amit az első videó után kaptam, de mióta feltöltöttem, felkészültem az ellenkezőjére is. Megosztó akar lenni végső soron az egész, mert ilyen a természete a társadalmi szatírának. Lesznek még részek szerintem, ahol nagy felháborodás lesz a kommenteknél, de ez nem baj.

Ami a folytatást illeti, hamarosan érkezik a második rész. – Más lesz, mint az első, nem akarok leragadni sem Petőfi személyénél, sem az időutazós koncepciónál. Vissza fogok még ezekhez nyúlni, de most új dolgokat fogok próbálgatni.

– Előbb jött az animációs sorozat ötlete, aztán utána a konkrét sztori az első részhez – mesélte Levi. – Úgyhogy természetesen lesz még rész, alapból hét sztori volt az asztalomon, mikor nekivágtam ennek, többé-kevésbé kidolgozva. Arra nem számítottam, hogy az első résznek rögtön lesz százezer nézője, az biztos, hogy most nagyobb nyomást érzek, hogy valami hasonlót hozzak, mint elsőnek. Ez persze nem fog megtörténni, most elkészítem az eredeti hét nagyon különböző ötletemet, és meglátom, mennyien lesznek azokra kíváncsiak. Miután kijött az első rész, nem nagyon volt időm, így a második részre kicsit várni kell, de ha minden jól megy, jövő pénteken kint lesz YouTube-on.

Az anonimitásról szólva az animátor elmondta, nem ragaszkodik foggal-körömmel az anonimitáshoz, mégsem írt szinte semmit sem magáról a videó mellé, mert „nem én vagyok az érdekes, hanem az animációk”. – Amúgy aki szeretne, zaklathat most is a YouTube-on megadott elérhetőségeken, meg kommentekben is, ahhoz nem kell látnia az arcomat.

A keresztnevén és a Szondi utcán kívül az animáció készítőjéről az egyetlen releváns információ, hogy támogatásként csak madártejet kér a közönségtől. – Az adománygyűjtő oldalon az alapértelmezett támogatási lehetőség a kávé, azaz meghívhatják a támogatók a készítőt egy kávéra. Én nem iszom kávét, viszont munka közben szeretek lemenni a kisboltba itt, a Szondi utcában. Általában veszek egy 450 milis madártejet és megyek egy kört a környező utcákban, amíg elkortyolgatom. Igen kellemes kikapcsolódás.