„Egy cél vezet, hogy a kormányt leváltsuk” – Magyar Péter arról, hogy miért ül be az EP-be

„Egy cél vezet, hogy a kormányt leváltsuk” – Magyar Péter arról, hogy miért ül be az EP-be

Magyar Péter bejelentkezik a brüsszeli repülőtérről 2024 június 18-án.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Úgy döntöttem, felveszem az európai parlamenti mandátumot. De ez nem olyan döntés, ami öt évre szól – mondta Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke kedd esti élő Facebook-bejelentkezésében a brüsszeli Zaventem repülőtérről.

Magyar a párt listavezetőjeként az elmúlt napokban Brüsszelben tárgyalt. Kedd délután az Európai Néppárt EP-frakciója bejelentette, hogy felvették soraikba a Tisza Pártot. Magyar hétfőn arról indított szavazást közösségi oldalán, hogy felvegye-e európai parlamenti mandátumát. Az e mellett szóló érveket nyolc pontban foglalta össze, ellenérvet ugyanakkor nem említett. A szavazás eredményét már előző este közzétette azzal, hogy „Helló Brüsszel!”, döntése hátteréről azonban csak most beszélt.

Mint kifejtette, igyekszik a minimálisra szorítani a Brüsszelben töltött időt, mert az EP-képviselői feladatok mellett szeretne kellő időt fordítani a pártépítésre és arra, hogy a Tisza Párt felkészüljön a 2026-os választásokra. Közölte azt is, ha az európai parlamenti feladatai veszélyeztetnék a pártépítést, akkor lemond mandátumáról.

Szerinte a Fidesz azt szerette volna elérni, hogy ne menjen ki, ezért a párt trolljai tömegesen szavaztak nemmel az ezzel kapcsolatos szavazáson, de így is a válaszadók háromnegyede voksolt az EP-mandátum felvételére. Elmondta, tudja, hogy van olyan, aki csalódott a döntése miatt, őket arra kérte, hogy fogadják el ezt és értékeljék, hogy Brüsszelben, a néppárti frakcióban nagyon komoly kapcsolatrendszer és tapasztalat áll a Tisza Párt rendelkezésére, ami felbecsülhetetlen támogatás a 2026-os választásokra való felkészülésben. – Volt miniszterelnökök, leendő miniszterek és nagy formátumú politikusok itt ülnek, senki nem háborúpárti, mint ahogy ezt Orbán Viktor mondja – hangsúlyozta.

Bejelentette azt is, hogy fél év múlva megismétli a szavazást arról, hogy maradjon-e képviselő, vagy adja vissza mandátumát. Magyar Péter beszélt arról is, hogy döntése nem a pénzről szól. Egy EP-képviselő fizetése 8 ezer euró, ennek a felét minden hónapban fel fogja ajánlani jótékonyságra. Elsősorban gyermekvédelemmel és nagycsaládosok támogatásával segítő alapítványokat szeretne támogatni, de erről is meg fogja kérdezni a párt támogatóit. Egyúttal felkérte fideszes képviselőtársait – név szerint Deutsch Tamást is – arra, hogy járjon el hasonlóan.

Megerősítette azon véleményét, hogy az Európai Néppárt nem háborúpárti és nem migránspárti. Az EPP-ből most távozó KDNP-s Hölvényi Györgyről megjegyezte, úgy háborúpártizta a Néppártot és annak vezetőit, hogy ott ült a frakcióban – Hogy tudtál így a szemükbe nézni? – tette fel a kérdést Hölvényinek.

– Egy cél vezet, hogy ezt a kormányt leváltsuk – nyomatékosította kérdésre válaszolva Magyar Péter arról, hogy miért ül be az EP-be. Hozzátette, hogy vége a one man show-nak és azt szeretné, hogy minél többen részei legyenek Magyarország építésének.

Kérdésekre válaszolva Magyar Péter kitért arra a Partizán által közölt interjúra, amelyben egy egykori NAV-nyomozó arról beszélt, a magyar politika legmagasabb szintjéről sikálták el 2021-ben Gattyán György milliárdos vállalkozó rendkívül nagy értékű, 19,4 milliárd forintos adócsalási ügyét. – Ha az intejrúban elhangzottak igazak, akkor az legalább akkora botrány, mint a Schadl–Völner-ügy, olyan skandalum, amelyet egy normálisan működő országban a kormány távozása kellene, hogy kövessen – fogalmazott, megjegyezve: a felelősre is van tippje, „a neve Tónival végződik és Rogánnal kezdődik”.

Említést tett az Európai Bizottság Magyarországra kivetett 80 milliárd forintos büntetéséről is. Szerinte ez kizárólag a magyar kormány sara, a pénzt a kormánytagok magánvagyonából kellene kifizetni. – Évekkel ezelőtt hoztak egy olyan szabályozást, ami nem felelt meg az uniós jognak. És évek lettek volna egy olyan szabályozás létrehozására, amely megfelel annak – fogalmazott és világbotránynak nevezte a történteket.