Felvették a Tisza Párt EP-képviselőit az Európai Néppárt frakciójába

Felvették a Tisza Párt EP-képviselőit az Európai Néppárt frakciójába

Manfred Weber és Magyar Péter Budapesten, 2024. június 14-én (Forrás: Magyar Péter/Facebookk)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felvették a Tisza Párt európai parlamenti képviselőit, köztük Magyar Péter alelnököt az Európai Néppárt (EPP) frakciójába – közölte a csoport a honlapján. A Néppárt kedd délután tartotta alakuló ülését, amelyen döntés született arról, hogy a Tisza Párt 7 képviselőjével együtt összesen 14 új európai parlamenti képviselőt fogad a soraiba. A 97 százalékos támogatás mellett hozott döntés révén a néppárti képviselőcsoport 190 tagot számlál, ezzel messze a legerősebb frakció lesz az Európai Parlamentben.

Az EPP MTI által is idézett közleménye hangsúlyozza, a képviselők bár EPP EP-képviselőcsoportjához csatlakoztak, de pártjaik nem csatlakoztak automatikusan a pártcsaládhoz.

Az Európai Parlament legfrissebb tájékoztatása szerint az új összetételű uniós parlamentben az új tagokkal együtt az Európai Néppárt 190, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D) 136, az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) nevű frakció 80, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) 76, az Identitás és Demokrácia (ID) pártcsoport 58, a Zöldek 52, a Baloldal 39 képviselője lehet. Független, illetve az EP-be újonnan bekerült képviselők 89-en vannak. Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után még csatlakozhatnak valamely pártcsoporthoz.

A néppárti frakció vezetője és a pártcsalád elnöke, Manfred Weber támogatta a tiszások felvételét, miután múlt pénteken Budapesten járt és egyeztetett Magyar Péterrel. A szabályok szerint ha új tagokat vesznek fel a frakcióba, először az elnökség vizsgálja meg a kérelmet „ugyanabból az országból azokkal az EP-képviselőkkel, akik már a Néppárt tagjai”, azaz először a KDNP-vel kellett egyeztetni. Ezután szavazhattak a frakció tagjai arról, hogy elfogadják vagy elutasítják-e a kérelmet, ami a leadott szavazatok többségével mehet át.

Weber pénteken először Semjén Zsolttal, a KDNP elnökével és Hölvényi Györggyel, a párt EP-képviselőjével egyeztetett. A találkozó után Semjén kijelentette: „világossá tettük – hangsúlyozom, hogy a korrekció és az őszinteség jegyében –, hogy ha megtörténik az, hogy Magyar Pétert felveszik az Európai Néppárt frakciójába, vagy a Tisza Pártot felveszik az Európai Néppártba, akkor a Kereszténydemokrata Néppártnak nem marad más lehetősége, mint az, hogy távozzon onnan. Hangsúlyozom, hogy nem arról van szó, hogy meghoztuk a döntést, hogy lépünk, hanem őszintén elmondtuk, hogy Magyar Péter személye számukra elfogadhatatlan a frakcióban, és a Tisza párt elfogadhatatlan az Európai Néppártban.” Hölvényi is egyértelművé tette: akkor lépnének ki, ha a Tisza a pártcsaládhoz csatlakozna (amit nem kért és amit a KDNP vétózhatna) vagy Magyar is bekerülne a frakcióba.

A Fidesz 2021-ben távozott a kizárása felé haladó Néppárt európai parlamenti frakciójából, ahol már felfüggesztették, majd a csoport mögött álló európai pártcsaládból is kilépett, de a Kereszténydemokrata Néppártból (KDNP) Hölvényi György bent maradt. A kormánypártok mostani közös EP-választási listájáról is ő áll egyedüli bejutó helyen KDNP-sként.