Reuters: a Pentagon dezinformációs kampányt folytatott a kínai Covid-oltások ellen

Reuters: a Pentagon dezinformációs kampányt folytatott a kínai Covid-oltások ellen

A SARS-CoV-2 koronavírus elektronmikroszkópos képe (Fotó: Scripps Research)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az amerikai katonaság dezinformációs kampányt folytatott a koronavírus-járvány alatt a Fülöp-szigeteken – derítette ki a Reuters. A pszichológiai művelet lényege az volt, hogy közösségi médiás kamuprofilok segítségével bizalmatlanság alakuljon ki a fülöp-szigeteki lakosság körében a kínai oltóanyaggal, illetve ezen keresztül Kínával kapcsolatban.

A művelet 2020 tavaszán, a Trump-kormány alatt kezdődött és egészen 2021 közepéig tartott, amikor is Biden elnök megszüntette a programot. A műveletet Facebook-, Instagram- és Twitter/X-fiókokon keresztül hajtották végre, figyelmen kívül hagyva a délkelet-ázsiai amerikai diplomaták ellenkezéseit: egy, a programban résztvevő katonatiszt szerint „nem a közegészségügy szemszögéből tekintettünk az ügyre, (...) azt néztük, hogy hogyan tudnánk belerángatni Kínát a sárba.”

A kampány során először a koronavírust, Kínát és a kínai oltást akarták összemosni a Fülöp-szigeteken, később viszont az amerikai katonaság Közép-Ázsiában és a Közel-Keleten is folytatott dezinformációs műveleteket a program keretén belül. A Fülöp-szigetekre „hangolt” fiókok a #ChinaAngVirus (KínaAVírus) szlogennel kampányoltak amellett, hogy a koronavírus Kínából ered, ezért sem a kínai oltóanyag, sem pedig a kínai maszkok nem megbízhatóak.

Egy, a Reuters által megkérdezett, a műveletben közvetlenül részt vevő magas rangú katonatiszt azt nyilatkozta, hogy „mi (Az USA), nem végeztünk jó munkát az oltások partnereinkkel való megosztását illetően, (...), Szóval az a lehetőségünk maradt, hogy befeketítjük Kínáét.” Ezt követően, annak érdekében, hogy a muszlimok körében is bizalmatlanság alakuljon ki a kínai oltással kapcsolatban, az amerikai katonaság azt kezdte el terjeszteni közösségi oldalakon, hogy a kínai oltások disznó-zselatint tartalmaznak, ezért „haram”-nak, tiltottnak számítanak:

(Egy, az amerikai katonaság által gyártott propagandaposzt, melyen az egyik oldalon egy kínai zászló disznókat fed el, a másik oldalon pedig muszlimok állnak, akik éppen oltásra jelentkeznek. Forrás: Reuters) A Meta munkatársai igyekeztek felelősségre vonni az amerikai katonaságot a propagandakampányt illetően, de az USA katonasága úgy érvelt, hogy a kamuprofilok a terrorelhárítást szolgálják.