Békemenetet hirdethetnek június elejére

Békemenetet hirdethetnek június elejére

A Békemenet résztvevői a Műegyetem rakparton október 23-án (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jó eséllyel békemenet lesz a kormánypártok EP-választási kampányának csúcspontja. Annak megtartását sejtette ugyanis Deák Dániel, a XXI. század vezető elemzője, a kormánypártiságát nem rejtegető Megafon véleményvezére az ATV Csatt című vitaműsorában a Fidesz és Orbán Viktor kampányáról szólva (47 perc 26 másodperctől). – Lehet még nyilvános beszéd. Egyébként az sem lefutott, hogy lesz-e békemenet, vagy nem lesz békemenet. Nem lepődnék meg, ha lenne – jelentette ki a fideszes ügyekben gyakran jól értesült politikai elemző.

Ezzel csengenek egybe lapunk több forrásból származó információi is: ezek is békemenet mérlegeléséről szólnak, amelyet az EP- és önkormányzati választás napját megelőző hétvégén, vagyis június első hétvégéjén tarthatnak. Egyes források szerint viszont egyelőre még nincs végleges döntés a meghirdetéséről – erre utalhatott szóhasználatával Deák Dániel adásban elejtett mondata is. Ugyanakkor olyan hírek is eljutottak lapunkhoz, hogy ha lesz, azt pünkösd után jelenthetik be.

Emailben érdeklődtünk az ügyben az eddigi meneteket szervező Civil Összefogás Fórumnál (CÖF) arról, hogy valóban terveznek-e békemenetet hirdetni június 1-jére vagy 2-ára. Ha igen, akkor milyen eszmei céllal hirdetnék meg, illetve honnan hová vonulnának a résztvevők. Tájékoztatást azonban cikkünk megjelenéséig nem kaptunk.

Egy idei békemenet megszervezésének lehetősége már márciusra is felvetődött. Februárban a kegyelmi botrány kirobbanása után ugyanis Bayer Zsolt kormánypárti publicista szorgalmazta: „Nekünk viszont erőt kell demonstrálnunk, mert a hiénafalka, ezek a teljesen amorális, hazug gazemberek, akik ott üvöltöztek tegnap a Sándor-palotánál meg a csőcselék, az most vérszagot érez, mert azt hiszi, hogy eljött a pillanat.” Bayer akkor azt mondta, március 15. lenne ideális egy ilyen erődemonstrációra.

A felvetése azonban akkor nem talált meghallgatása. Csizmadia László, a CÖF-CÖKA kuratóriumának elnöke végül a nemzeti ünnep előtt egy héttel az RTL kérdésére tisztázta, hogy március 15-én nem terveznek Békemenetet. Azt is közölte a csatornával, hogy a békemenet időpontját a magyarországi és nemzetközi eseményekhez igazodva, szellemi honvédőik javaslatára fogják meghatározni. Könnyen lehet, hogy a jelenlegi turbulens közélet és az egy napra időzített EP- és önkormányzati választás ilyen apropó lesz.

Mint arról korábban szintén írtunk, Magyar Péter a választást megelőző napra, június 8-ra hirdetett nagygyűlést a Hősök terére.