Karsai Péter: Lesz még lex Karsai, csak ki kell várni

Karsai Péter: Lesz még lex Karsai, csak ki kell várni

Karsai Péter és Szerető Szabolcs a Kompország felvételén, a Magyar Hang stúdiójában (Fotó: Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Továbbra is várják, hogy összejöjjön a találkozó a miniszterelnökkel – mondta Kompország című műsorunkban a méltó halálért küzdő, ALS-betegségben szenvedő Karsai Dániel alkotmányjogász testvére. Karsai Péter emlékeztetett, Orbán Viktor a parlamentben nagyon sarkos választ adott Bedő Dávidnak, amikor a momentumos képviselő a látogatásról kérdezte. – A stílus mérhetetlenül felháborított, lehet, hogy egy politikai vita része volt, de akkor is egy haldoklóról beszélt. Ennél is jobban megrázott viszont, hogy amikor Orbán Viktor befejezte válaszát, az összes fideszes képviselő olyan extázisban tört ki, úgy tapsolta meg a miniszterelnököt, mint ha csak Szoboszlai lőtt volna egy gólt. Ez számomra még megdöbbentőbb volt, mint maga a válasz – fogalmazott Karsai Péter.

A politikai agresszió nem szereti, ha nem maguk tematizálnak. Dani berúgta az ajtót, elkezdte ő tematizálni a közbeszédet. Az ügyben ugyan nem lett népszavazás, de az életvégi döntések kérdését már nem lehet a szőnyeg alá söpörni, ez nagyon fontos eredménye az elmúlt hónapoknak. Tavaly szeptemberben csupán a betegség nyilvánosság elé tárása volt a cél, s hogy az ügy Strasbourgba kerüljön – mesélte a műsorban Karsai Dániel könyvelőként dolgozó öccse. Az, folytatta, hogy ekkora visszhangra lelt az ügy, őket is meglepte, „Dani kieresztette a szellemet a palackból”.
Karsai Péter felidézte, hogyan szembesültek a betegséggel, miként tájékoztatta őket az orvos az ALS-ről, s hogy napok kellettek, mire Daniban realizálódott, mivel is áll szemben.

Nagyon bíztak abban, hogy pozitívan ítélik meg a strasbourgi bírák a beadványuk jelentős részét, ehhez képest 6:1 arányban alulmaradtak. Most még tanakodnak a jogászokkal, miként lépjenek, benyújtsák-e a kérvényt a nagykamarához az ügy folytatása érdekében. – Engem nagyon megrázott a döntés, Danit kevésbé – mondta Karsai Péter. Fontos részletkérdés az is: ahol létezik aktív eutanázia, ott mindenhol belülről jött a kezdeményezés, helyben érett meg rá a társadalom. Strasbourg még sosem ítélt pozitívan a témában a panaszos javára.

– A lelke mélyén mindenki hisz valamiben, hogy esetleg ténylegesen valami irányítja az életünket. Dani nem volt templomba járó, de a szó köznapi értelmében hívő ember. Hívőként pedig bárki gondolhatja úgy, hogy ő maga nem hoz életvégi döntést, miközben fordított esetben a jobboldali politikusok Istenre hivatkoznak és meg akarják mondani, mások hogyan éljenek. Ez egy hatalmas ellentmondás. Sok hívő, jobboldali barátunkkal beszélgettünk az ügyben, egy sincs közülük, aki elvetné Dani kezdeményezését, meggyőződésem, csak idő kérdése, mikor lesz jogi területen is változás az ügyben. Öt uniós országban már létezik aktív eutanázia, köztük a mélyen vallásos Spanyolországban – fejtegette Karsai Péter.

– Tipikusan olyan ügy volt, amivel a kegyelem jogintézményének tekintélyét vissza lehetett volna állítani – mondta arról, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök elutasította kezdeményezésüket. Ebben Karsai Dániel azt kérte, az elnök a jövőben adjon kegyelmet az életvégi döntés véghezvitelében segédkezőknek. A találkozót ettől függetlenül pozitívnak és emberinek írta le.

Műsorunkban mesélt az Egy tökéletes nap című, részben Karsai Dániel által írt színdarabról is, amit a napokban mutattak be a budapesti 6szín Teátrumban. – Fantasztikus élmény volt a család részére, Dani is részt tudott venni a bemutatón. Nem csak róla, a betegségéről szól, nagyon mély darab arról, miként veszíti el egy fiatal ember ez erejét, miközben tart meg sok mindent mást az életéből.

Ami az állapotát illeti, „Daninak általában jó a kedve, még ugratjuk is egymást, megmaradtak a testvéri szerepek. Most javulás tapasztalható nála, de sosem lehet tudni, hogy az ALS miben settenkedik, hosszabb távon csak a stagnálás vagy a rosszabbodás az opció. Ősszel szeretné még újra megnézni a darabot, most a futball Eb-t követi. Nagyon szeret élni, szereti megélni a pillanatokat, mostani állapotában nem választaná a halált akkor sem, ha erre lehetősége lenne” – fogalmazott Karsai Péter. Leszögezte azt is, megígérte a sorstársaknak, hogy az ügyet nem engedi el, beleáll, „addig visszük, amaddig csak tudjuk”. Odáig már most eljutottunk, az emberek hozzáállása a halál kérdéséhez gyökeresen megváltozott. De lesz még lex Karsai is, csak ki kell várni – mondta.