Ezt válaszolta Karsai Dániel kegyelmi kérvényére Sulyok Tamás

Ezt válaszolta Karsai Dániel kegyelmi kérvényére Sulyok Tamás

Karsai Dániel (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Köztársasági elnöki kegyelem: nincs – erről írt Karsai Dániel, az aktív eutanáziáért küzdő alkotmányjogász közösségi oldalán hétfőn. Mint korábban beszámoltunk róla, még május első felében fordult a halálos betegségben szenvedő ügyvéd az államfőhöz. Levelében azt kérte Sulyok Tamástól, tegyen nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy kegyelemben részesíti azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan, halálos betegségben szenvedők távozásában, hogy ne legyenek elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek kitéve.

Sulyok múlt pénteken válaszolt is Karsainak, és azt írta, ez a lépés elvonná az Országgyűlés jogalkotói és a bíróságok ítélkező hatáskörét. Szerinte a kegyelmi jogkör ilyen gyakorlása továbbá ellentétben lenne ezen hatáskör különleges, utólagos és egyedi jellegével. Végezetül arra is kitért az államfő, hogy egy ilyen nyilatkozat arra bátoríthatna embereket, hogy elkövessék az öngyilkosságban való közreműködés bűncselekményét.

– Kiindulásként rögzítem, hogy már azt is nagyra értékelem, hogy egy állami vezető érdemi választ adott. Az elnök úr álláspontjával nem értek egyet, de azt légbőlkapottnak nevezni nem lehet – reagálta rá Karsai. Szerinte a kérdéses nyilatkozat megtétele nem vonná el a kegyelem egyedi jellegét. Hiszen minden ügyet önállóan meg kell vizsgálni. – Az Országgyűlés és a bíróságok hatáskör elvonása sem megfelelő érv, ugyanis Alaptörvénybe ütköző elítélést a köztársasági elnök megsemmisíthet. Minden ügyben egyedileg döntve, de akár rendszeresen egy azonos témában. Az, hogy az elnöki nyilatkozat esetlegesen arra bíztathatna egyeseket, hogy segítsenek mások életének méltó befejezésében, nem hátrány, hanem előny. Ha esetleg így lenne, kevesebben kényszerülnének emberhez nem méltó módon befejezni életüket – tette hozzá az alkotmányjogász. 

Sulyok korábban, még május 22-én személyesen is meglátogatta Karsait otthonában. Karsai Dániel ápolója, Márkovics Ákos akkor úgy nyilatkozott lapunknak a találkozóról: „Több mint félórás beszélgetés volt Dani és a köztársasági elnök között, amely meghitt és jó hangulatban telt. Az államfő biztosította őt arról, hogy emberileg mellette áll”. Sulyok Tamás arról is beszélt, hogy Karsai Dánielnek a kegyelemi jogkörről szóló kérvényét is mérlegelni fogja, és erről a közeljövőben írásos választ ad – ezt küldték el neki most pénteken.