Fideszes körökhöz kerültek a szerencsejátékos milliárdok

Fideszes körökhöz kerültek a szerencsejátékos milliárdok

Tóth Gabi énekesnő a Himnuszt énekli a Conservative Political Action Conference (CPAC) Hungary elnevezésû, kétnapos konzervatív politikai fórum első napján a Bálna Budapestben 2022. május 19-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Szerencsejáték Zrt. leánycége, a Szerencsejáték Service Nonprofit Kft. kicsivel több mint 15 milliárd forintos támogatásaiból csaknem 9,2 milliárd vándorolt a NER kegyeltjeihez 2015. február és 2024. május közti időszakban – derült ki a Népszava összesítéséből. Ez a teljes összeg 61 százaléka.

A legtöbb pénzt, a teljes szétosztott összeg 16 százalékát, közel 2,5 milliárd forintot a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kapta. A kuratóriumban ott ül Princzinger Péter, aki a 2017-ben Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) került az alapítványhoz, akárcsak Könnyid László, aki az MTÜ vezérigazgató-helyettese volt. Továbbá Somlyai Zoltán, aki a Kempinski Hotelt vezette, amikor Orbán Ráhel ott dolgozott, jelenleg pedig a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó BDPST Group hoteldivíziójának vezetője. Szintén rekorder Havasi Balázs zongoraművész cége, a Symphonic Concert Management Kft., amely 2024 májusáig 807 millióhoz jutott. A békemeneteket szervező Civil Összefogás Fórum (CÖF) 180 milliót kapott, a Kommentár Alapítvány 185-öt.

A Tóth Gabi koncertjeit szervező cég, a Backstage Management Bt. 2022 júniusa óta 95 milliót kapott, Pataky Attilának, az Edda frontemberének cége a P. Management pár forint híján 378 milliót, Nagy Feró 10-et. Az Ismerős Arcok mögött álló cég, a Hangos Szó Kft. 2018 óta 160 milliót. 2023-ban az egyébként visszafogott jótékonykodás mellett Bayer Zsolt cégánek, az 1100ÉV Kft.-nek azért jutott 40 millió. Szijjártó Péter külügyminiszter testvérének, Szijjártó Saroltának és sógorának, Őry Tamásnak a cége, a Truck Race Promotion Rendezvényszervező Kft. (később TRP Hungary Kft.) 181 millió forintot kapott. Az Élményliget Kft., ahol Deutsch Péter cége (Ad-Wiser Szolgáltató és Tanácsadó Kft) kisebbségi tulajdonos, összesen 125 milliót kapott, míg a Sport&Event Sportügynökség Kft., ahol szintén az Ad-Wiser Szolgáltató és Tanácsadó Kft.-n keresztül kisebbségi tulajdonos a Fideszes EP-képviselő testvére, 50 milliót.