A versenyhivatal máris áldását adta arra, hogy a Librit bekebelezze a kormányközeli MCC

A versenyhivatal máris áldását adta arra, hogy a Librit bekebelezze a kormányközeli MCC

A Mathias Corvinus Collegium (MCC) magyar tehetséggondozó intézmény a főváros I. kerületében, a Somlói úton. (MTVA/Bizományosi: Róka László)

Fotó: Róka László

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) öt munkanap alatt engedélyezte, hogy a kormányközeli oktatási intézmény, a Mathias Corvinus Collegium Alapítvány (MCC) többségi tulajdonos legyen a Libri csoportban – írta meg az Mfor.

A tranzakció lényege, hogy a Libri-Bookline Zrt. részvényese, az SQ INVEST Kft. adásvételi szerződés keretében átruházta a 67,48 százalékos tulajdonosi részesedését a társaság másik részvényesére, az AXIALIS Holding Zrt.-re. Az AXIALIS a Mathias Corvinus Collegium (MCC) leányvállalata, az MCC pedig egy közpénzekkel alaposan feltőkésített Fidesz-közeli oktatási intézmény a portál szerint.

A GVH-nak azt kellett eldöntenie, hogy indít-e vizsgálatot a tranzakcióval kapcsolatban. Erre kevés volt az esély, és végül a hivatalnál úgy ítélték meg, hogy a legnagyobb magyar könyvkereskedelmi cég jó kezekben lesz az MCC-nél. Hiszen nem az egyik könyvkereskedelmi cég kebelezte be a rivális könyvkereskedő céget, hanem csak új tulajdonosa lett a Libri csoportnak. Az Alexandra-hálózat 2017-es összeomlása már korábban egy csapásra eltüntette a Libri legnagyobb vetélytársát.

A G7.hu korábban megírta, hogy az eddig kisebbségi tulajdonos MCC akadályozása miatt a Libri alapítója és egészen mostanáig többségi, 67 százalékos tulajdonosa Balogh Ákos és családja az utóbbi időben már nem tudott pénzt kivenni a cégéből. Az elmaradt osztalékfizetés pedig a pénzügyi nyomásgyakorlásról is szólhatott, így a többségi tulajdonos végül megvált a részvényeitől.

A Libri-ügyről itt írtunk részletesebben, a kiadói csoport egyik legsikeresebb szerzője, Náray Tamás reakciójáról pedig ITT olvashatnak.