Két hét alatt több mint 83 millió forint támogatás gyűlt össze Iványiéknak

Két hét alatt több mint 83 millió forint támogatás gyűlt össze Iványiéknak

Határozatlan idejű demonstrációba kezdtek Iványi Gáborék (Fotó: Oltalom Karitatív Egyesület / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az elmúlt két hétben, vagyis azóta, hogy az adóhatóság elkezdte inkasszálni az Iványi Gáborhoz köthető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET), az Oltalom Karitatív Egyesület és a Wesley János Lelkészképző Főiskola valamennyi intézményi bankszámláját, több mint 83 millió forint támogatás gyűlt össze adományokból – írta a Népszava. Ebből 71 millió utalásként érkezett, 12 milliót pedig személyesen vittek el azok, akik anyagi értelemben is szolidaritást vállalnak a hajléktalanokkal, hátrányos helyzetűekkel, rászoruló idősekkel és segítőikkel. Az élelmiszer-adományok is sokat segítenek, arról, hogy éppen miből van a legnagyobb szükség, a MET Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

Ami a még testvérközösség fenntartásában működő iskolákat illeti, próbálnak mindent megtenni azok megtartásáért, illetve a folyamatos működés biztosításáért. Hozzátették, tárgyalnak a megoldásról, és a kritikus helyzet ellenére még mindig látnak esélyt a tanév elindítására. Szerencsére az adományok lehetővé teszik, hogy a napi kiadásokat fedezzék a következő hetekben, és a dolgozóknak kisebb részfizetést adjanak. A MET egyúttal megerősítette azt az információt, hogy a kialakult helyzet miatt ismét az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak. Strasbourgban egyszer már jogsértőnek találták, hogy az Orbán-kormány elvette a MET egyházi státuszát. Iványi Gáborék egyházát 2011-ben fosztották meg státuszától, így elestek az azzal járó támogatásoktól, és ez komoly anyagi problémákhoz vezetett. És ugyan 2021-ben visszakapták azt a technikai számot, amellyel legalább újra fogadni tudják az egyszázalékos felajánlásokat, így is nehéz helyzetben vannak.