Már a listavezetői vita meghívójában is csúsztat az állami média

Már a listavezetői vita meghívójában is csúsztat az állami média

A közmédia ellen és az Európai Ügyészségért tüntetnek az MTVA Kunigunda úti székházánál 2021-ben (Fotó: György Zsombor/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az MTVA vezérigazgatója megküldte tájékoztatását a résztvevő pártoknak az EP-választás listavezetői vitájához, amit jövő csütörtökön tartanak a Várkert Bazárban. Erre a közmédia – állítása szerint – úgy állította össze a négy témakört, hogy megnézte az Európai Parlament rendszeres közvéleménykutatását, és kiválasztotta az európaiak számára legfontosabb témákat. Az Eurobarometer eredményei azonban nem ugyanazok, mint amit az állami média sejtet – szúrta ki a 444.hu.

Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a vitára szóló meghívóban kifejtette: négy különböző témában nyílik lehetősége a jelölő szervezeteknek álláspontjuk kifejtésére, és a témák kiválasztásánál az Európai Parlament megbízásából végzett Eurobarometer közvélemény-kutatás 2024. évi tavaszi felmérésének eredményeit vették alapul. Ezek alapján a négy téma: az Európai Unió védelme és biztonsága, a migráció/menekültügy, a mezőgazdaság és/vagy a demokrácia-jogállam (a harmadik témakörben e két téma közül választhat a megszólaló). A hivatkozott Eurobarometer felmérése alapján azonban a választások előtt az uniós állampolgárok „prioritásai” a következők: társadalmi kirekesztettség, közegészségügy, új munkahelyek teremtése, és az EU biztonsága. A magyaroknak pedig, szintén a kutatás szerint, a közegészségügy, az új munkahelyek teremtése, Európa jövője és a társadalmi kirekesztettség a legfontosabb.

Vagyis ezek az uniós és a magyar állampolgárok prioritásai, amelyeket az EP-nek kiemelten kellene védelmeznie. Van egy másik táblázat is, amely azt kérdezi, hogy „az alábbi szempontok közül melyekre kellene az EU-nak hangsúlyt helyezni ahhoz, hogy megerősítse helyét a világban?”, ám itt például a magyarok az energiafüggetlenséget, a védelem- és biztonságot, a versenyképességet, illetve a mezőgazdaságot említették, vagyis ez sem fedi teljesen a vitára javasolt témákat.

Mindez azért sem mellékes, mert a vitára invitáló levélben jelezték: ha valaki eltér a vita szabályozott menetétől (azaz például más ügyben szólal meg), akkor őt a vitavezetők kizárhatják. Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője a Telexnek már kedd este jelezte: „8 perc… a nulla százalékos business pártoknak és a valódi pártoknak is. Vita propaganda televízió módra. Szégyellje magát Papp »Hírhamisító« Dániel, az MTVA vezetője és mindenki, akinek ehhez köze van”.