Tengerparti luxusvillái lettek a horvátországi magyar szövetségnek

Tengerparti luxusvillái lettek a horvátországi magyar szövetségnek

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége ingatlana a pomeri yachtkikötőben (Fotó: Hadházy Ákos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szégyentelenek: ezt a két vadonatúj tengerparti luxusvillát az Önök adójából sok százmillióval támogatott Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége építette... A közvetlen tengerparti villákhoz saját medence és tucatnyi saját parkoló is jár. Talán Orbánnak kellett egy új szerény nyaraló az Isztrián, ha már Ungárékhoz ciki menni… – írta hétfői Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos független képviselő.

Közléséből kiderül, hogy a villákat teljesen véletlenül vette észre egy arra sétáló magya a pomeri (Medulin) jachtkikötőben. Hadházy e ponton fölidézi „honfitársunk felháborodott” sorait: „Idei horvátországi nyaralásom alkalmával botlottam bele két tengerparti villába (Isztria, Pomer), ami a rajtuk szereplő feliratok alapján a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK, horvát nyelvű rövidítése pedig a DZMH) feliratot viseli. A két villa teljesen új (az egyik udvarán jelenleg is építőanyagok voltak még láthatóak). Mit ad Isten, hol kellett a HMDK-nak ezt a két luxus tengerparti villát megvenni? Természetesen közvetlenül a pomeri jachtkikötőben. A kisebbik villa a Pomer 26 E, a háromszintes nagyobbik pedig közvetlenül mellette, a Pomer 26 C számok alatt helyezkednek el. Némi horvát ingatlanár-kutakodás után, nem tengerparti, hasonló pomeri ingatlanokat 1-1,2 millió euró (400-450 millió forint) árakon hirdetnek. Ennek a kettőnek  – mivel közvetlenül a tengerparton, magában a jachtkikötőben helyezkednek el – vélhetően egyenként jóval 1,2 millió euro feletti lehet a reális ingatlanpiaci ára. Egyébként a kb. 16 500 fős horvátországi magyarok közösségének nagyobb része innét kb. 550 kilométer távolságra lakik az Eszék központú Eszék-Baranya megyében. Nagy kérdés, hogy ez a két, a pomeri jachtkikötőben található luxusvilla hogyan szolgálhatja a horvátországi magyar közösséget, illetve a magyar adófizetőket? Mert nyilvánvalóan magyar adófizetők pénzéből vette a HMDK a két isztriai palotát".

Hadházy ezek után azt kérdezi a HMDK elnökétől, Jankovics Róberttől: 
1) miből szponzorálták a két pomeri, isztriai luxusingatlant?
2) Miért pont Eszéktől 550 kilométerre egy yachtkikötőben kell ápolni a magyar hagyományokat?
3) Illetve, hogyan segíti/támogatja ez a két pomeri luxusvilla a horvátországi magyarokat?

„Végül emlékezzünk meg ismét a tényről: már az azóta megbukott Varga Judit asztalán ott volt a kidolgozott törvénytervezet arról, hogy a határontúli magyarok is szavazhassanak egyéni képviselőkre abban az esetben, ha a Fidesz megszorulna. Ugyan én úgy tudom, „csak" erdélyi és vajdasági választókerületek nyitása van tervben, de úgy tűnik, biztos, ami biztos, a Fidesz bőven vásárolja fel a többi országban élő magyar politikusokat is” – írja Hadházy.