Megható kisfilmmel indítja választási információs kampányát az EP

Megható kisfilmmel indítja választási információs kampányát az EP

Bmutatták a „Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!” című kampány kisfilmjét Budapesten, az EP Magyarországi Kapcsolattartó Irodájában 2024. április 29-én (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A prágai bársonyos forradalom, az 1989-es temesvári felkelés, a balti élőlánc, valamint a második világháboró túlélői emlékeznek arra, hogy a szabadság és a demokrácia nincs ingyen abban a megható négyperces kisfilmben, amellyel hétfőn elindította európai választási információs kampányát az Európai Parlament. Az Unió 27 tagállamában egyszerre induló kampány üzenete: „Szavazz Te is! Ne más döntsön helyetted!” Ez nem egy politikai üzenet, nem pártok mellett vagy ellen kampányolnak, hanem a szavazáson való részvételre.

Idán júniusban, hatodika és kilencedike között az EU több mint 370 millió válaszópolgára járulhat majd a szavazóurnákhoz, hogy megválassza a 720 európai parlamenti képviselőt a következő öt évre. Az EP Kommunikációs Főigazgatósága, mint minden választás előtt, most is intézményi tájékozató kampányt folytat, hogy a választópolgárok minél szélesebb köre rendelkezzen pontos információkkal és el is menjen szavazni. A cél, hogy felhívják a figyelmet a demokratikus folyamatban való részvétel fontosságára.

A tájékoztató kampány egyik fő eleme a „Szavazz te is!” című négyperces kisfilm, melyben különböző uniós tagországok idős polgárai mesélnek a fiatalabb generációnak (jellemzően unokáiknak) a demokráciahoz fűzödő személyes élményeikről, és hangsúlyozzák, hogy a demokráciát nem lehet magától értődőnek tekinteni. Olyan idős emberekről van szó, akik talán életük utolsó szavazása előtt állnak, és ezért késztetést éreznek arra, hogy üzenjenek a következő generációnak. Ők elég régóta élnek ahhoz, hogy lássák a világ változását, és annak idején megtapasztalták a demokrácia nélküli létet vagy annak törékenységét is. Azért üzennek, hogy a demokrácia még sokáig éljen Európában – akkor is, amikor ők már nem lesznek. Ahogy elmondják a filmben is: ehhez egy egyszerű dologra van szükség, használni a szavazatunkat, hogy ne mások döntsenek helyettünk. A film célja, hogy elgondolkodtasson bennünket a szavazás fontosságáról, hiszen minél többen szavaznak, annál erősebb és legitimebb lesz a demokrácia. A filmet egy dán rendező készítette, és az unió összes hivatalos nyelvén elérhető (kattintson ide érte).

Az Eurobarométer legfrisebb, áprilisi felmérése szerint egyébként magas részvétel várható, tízből hat polgár (60 százalék) érdeklődik a választások iránt – 11 százalékponttal többen, mint ugyanebben az időszakban az előző, 2019-es májusi szavazás előtt. A magyar válaszadók esetében még magasabb az arány – 70 százalékuk tervezi a részvételét, ami 3 százalékpontos növekedést jelent 2023 őszéhez képest (67 százalék), és +10 százalékpontos növekedés a 2019. február/márciusi felméréshez képest (60 százalék).