Szlovákiai polgármestere lehet a magyar falunak

Szlovákiai polgármestere lehet a magyar falunak

Eladó ház Rajkán (Fotó: Magyar Hang/Tompos Ádám)

A rajkai Árpád-szobor fölött először a gipszturulokat veszem észre, aztán a sok szlovák rendszámot. Az emlékművet 2017-ben, a pozsonyi csata évfordulóján állították fel az osztrák–magyar–szlovák hármas határon fekvő községben: ekkorra Rajka már alaposan átalakult a rengeteg átköltöző és a megannyi, nekik épített lakópark révén. Egy ilyen, főleg pozsonyiaknak felhúzott épületegyüttes húzódik a honfoglalás vezérének szobra mögött is, amelyben egyetlen tősgyökeres rajkai magyar él. „Mária” – akinek nem ez az igazi neve – akkor költözött ide, amikor tizennégy éve meghalt a férje, és eladta az „öregfaluban” lévő házukat – egy szlováknak.

– Senki nem bántott soha – mondja.
– Akkor miért nem írhatom le a nevét, fél talán tőlük valamiért?
– Miért félnék? Nem félek.
– És mit szól ahhoz, hogy szlovák polgármesterjelölt indul az önkormányzati választáson?
– Semmit nem szólhatok, hát a törvény megengedi nekik. Na, de csak győz a rajkai polgármester, a mostani – mondja „Mária”, aki korábban arról is mesélt, hogy semmiféle feszültség nincs a beköltözők és a tősgyökeres rajkaiak között.

Már csak a lakópark egyik teraszán álló turulszobrokról kell megkérdeznem „Máriát”, aki közli, hogy azok csak díszek. És mivel egy szlovák lakik ott, lehet, hogy nem is turulok azok a gipszszobrok, hanem közönséges sasok. De a tulajdonos mindent nagyon szépen feldíszít, a lépcsői is tele vannak virággal.

Rajkán egyetlen választási plakát található, egyébként nem messze az Árpád-szobortól. A szlovák állampolgár Ploczek Róberté, akinek két nyelven is olvasható a szlogenje: „Mindenkit megértek”.

• Hogy kerültek a szlovákok Rajkára?
• Mit szól a jelenséghez a szlovák- és a magyar szélsőjobboldal?

• Miért nem biztos, hogy a szlovákok szlovákiai polgármestert választanak majd?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a 
Magyar Hang hetilap május 16-ig kapható 2024/19. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!