Kilőtték az amerikaiak a kínai kémballont

Kilőtték az amerikaiak a kínai kémballont

A kínai kémballon az Egyesült Államok fölött (Fotó: AFP via Europress/ Peter Zay / Anadolu Agency)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilőtte az amerikai hadsereg a feltételezett kínai kémballont az Atlanti-óceán felett – közölte a CNN-nel egy amerikai tisztviselő. Annyit lehet egyelőre tudni, hogy az akciót Joe Biden elnök hagyta jóvá, a szövetségi légügyi hatóság pedig átmenetileg leállította a légi közlekedést az érintett körzetekben. A helyszínen már zajlanak a mentési munkálatok.

A nagyjából három busznyi méretű légballont először Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna. Ott a Montana államban található Billings városa fölött tűnt fel, ahol többen azt hitték, hogy UFO-t látnak, majd szombaton lépett ki az Egyesült Államok területéről. Ezen a napon az amerikai elnök a New York állambeli Syracuse-ban újságíróknak azt mondta, hogy kormánya „gondoskodni fog” a ballonról.

Az amerikai álláspont szerint hírszerző légieszközről volt szó, a kínai külügyminisztérium ugyanakkor azt közölte, hogy az eszköz valóban hozzájuk tartozik, ám az nem kémtevékenységet végez, csak egy civil léggömb, amelyet kutatási célokra, főként meteorológiai megfigyelésre használnak, és a nyugati áramlás sodorta el a tervezett útvonalától.

Az incidens miatt már korábban lemondta a jövő hétre Kínába tervezett látogatását Antony Blinken amerikai külügyminiszter. Diplomácia szempontból különösen „kínos”, épp a botrány kellős közepén, szombaton jelentette be Kína, hogy tovább mélyült a kölcsönös politikai bizalmuk Oroszországgal, miután Ma Csao-hszü kínai külügyminiszter-helyettes a héten Oroszországba látogatott és többek között találkozott Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. „Kína kész együttműködni Oroszországgal stratégiai partnerségük megvalósítása és a kapcsolatuk további fejlődésének előmozdítása érdekében” – írta a pekingi tárca.

Címkék: kémballon