„Nem tudtam, hogy fekete” – mondta Donald Trump Kamala Harrisről

„Nem tudtam, hogy fekete” – mondta Donald Trump Kamala Harrisről

Donald Trump volt amerikai elnök, a Republikánus Párt elnökjelöltje beszélgetésen vesz részt a Fekete Újságírók Országos Szövetségének (NABJ) chicagói kongresszusán 2024. július 31-én. (Fotó: MTI/AP/Charles Rex Arbogast)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Donald Trump amerikai republikánus elnökjelölt egy interjúban kétségbe vonta Kamala Harris demokrata alelnök és várható demokrata elnökjelölt fekete identitását – írta a CNN alapján a Telex. Trump szerint Harris „néhány éve csak úgy feketévé vált”. Arra a kérdésre, hogy szerinte Harris csak azért lett alelnök, mert színes bőrű, Trump nem válaszolt. Trumpot szerdán egy panelbeszélgetésen fekete újságírók interjúztatták, közülük az első az ABC Newsnak dolgozó Rachel Scott volt. Scott a beszélgetés egy pontján arra kérdezett rá, hogy egyetért-e azokkal a washingtoni republikánusokkal, akik szerint Harris a „diverzitás-méltányosság-befogadás” elvei szerint jutott oda, ahol van, vagyis csak azért került pozícióba, mert színes bőrű és nő. Trump először azt kérte, hogy az újságíró definiálja, mit ért diverzitás, méltányosság és befogadás alatt, majd később ezt mondta Harrisről: „Mindig is indiai származásúnak számított, és mindig az indiai származást népszerűsítette. Néhány évvel ezelőttig nem tudtam, hogy fekete, amikor hirtelen kiderült, hogy fekete, és most azt akarja, hogy feketeként ismerjük. Szóval nem tudom, akkor most indiai vagy fekete? Én mindkettőt tiszteletben tartom, de nyilván ő nem, hiszen mindig is indiai volt, aztán hirtelen tett egy fordulatot és feketévé vált. Szerintem valakinek ezt is érdemes lenne megvizsgálnia.”

Harris anyja indiai, apja fekete jamaikai bevándorló. Harris Californában született, és Wahingtonban, a Howard Egyetemen tanult. A CNN fact-checkje szerint egyébként egyáltalán nem igaz, hogy Harris korábban tagadta volna fekete származását vagy identitását, ők több példát felhoznak arra, hogy Harris feketeként hivatkozott magára, egyszer például 1989-ben.

Címkék: Trump, Kamala Harris, indiai