Putyin: Oroszországban a média szabad

Putyin: Oroszországban a média szabad

Vlagyimir Putyin beszéde közben 2023. június 26-án (Forrás: Fotó: AFP via Europress/Natalia Kolesnikova)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Szinten minden nyugati országban, ahol újságíróink dolgozni próbálnak, különböző akadályokba ütköznek. Betiltják az orosz tévécsatornákat, közvetlenül cenzúrázzák a médiánkat. (...) Ez természetesen ellentmond a szólásszabadság és a szabad információterjesztés demokratikus elveinek” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök egy mongol lapnak, amit a 444.hu szemlézett

Putyin szerint az orosz média egyetlen feladata, hogy „meggyőzően közvetítse az orosz álláspontot az aktuális modern problémákról. (...) Oroszországban a média szabad. Ezt az alkotmány határozottan garantálja. Meggyőződésünk, hogy az információs szférában pluralizmusra és nyitottságra van szükség” – mondta Putyin elnök, aki szerint az orosz hatóságok konstruktívan tudnak együttműködni a TV-csatornákkal, hírügynökségekkel és más tömegkommunikációs szervezetekkel. „Az egyetlen követelmény számukra az orosz jogszabályok betartása. Az országunkba akkreditált külföldi tudósítóknak ezt meg kell érteniük” – tette hozzá. 

Putyin az orosz-ukrán háborúról azt mondta, annak fő okozója a kollektív Nyugat, de leginkább az Egyesült Államok, amely szándékosan oroszellenes politikát folytat. Szerinte a Nyugat évek óta törekszik Ukrajna teljes ellenőrzésére a nacionalista és oroszellenes szervezetek finanszírozásával. Felrótta az ukránoknak az orosz nyelvvel szembeni korlátozásokat, illetve a civilek millióinak fenyegetésével és népirtással vádolta a kijevi vezetést a Donbaszban.

Szerinte mára már látni, milyen következményekkel jár a nyugati országok Ukrajna-politikája. „A nyugati elitek továbbra is nagymértékű politikai, pénzügyi és katonai támogatást nyújtanak a jelenlegi rezsimnek, mivel azt az Oroszország elleni harc egyik fegyverének tekintik. Mi ezt látjuk, és következetesen végrehajtjuk a kijelölt feladatokat a különleges katonai művelet keretében, hogy biztosítsuk Oroszország és polgáraink biztonságát” – zárta az interjút Putyin.