A lakosság már készül a kedvezmények megvonására

A lakosság már készül a kedvezmények megvonására

Fotómontázs a rezsicsökkentés illusztrálására. (MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Az orosz-ukrán háború kitörése óta tovább erősítette az amúgy is gyenge állapotban lévő magyar gazdaság terheit. Drasztikusan tovább emelkedtek az energiahordozók árai, ami újabb lendületet adhat az amúgy is az egekben lévő inflációnak, a forint jelentősen gyengült, és jelen állapot szerint tartósan gyengébb marad a korábbi 350-360 forintos egyensúlyi euróárfolyamnál.

Annak is igen nagy a valószínűsége, hogy az elhúzódó háború miatt a béremeléseket elviszi a gyorsuló infláció, illetve a gazdasági növekedés is jelentősen alatta marad a tervezettnek. Akár abba az ördögi körbe is kerülhet a magyar gazdaság, hogy a valóban létező gondokon felül az inflációs várakozások hajtják tovább a pénzromlást. Közgazdászok egybehangzó véleménye, hogy a választásokat követően – bárki is kerül kormányra – jelentős megszorításokra kerül majd sor.

• Hogyan és miért jutott ebbe az elkeserítő helyzetbe a magyar gazdaság?
• Mekkora terhet jelent a drasztikus energiaáremelkedés a költségvetés számára, és ennek ismeretében megmaradhat-e a jelenlegi formájában a rezsicsökkentés?
• Az állami támogatással működő egyéb lakossági programok megmaradhatnak-e, vagy sem?

A teljes cikket a Magyar Hang március 18-án megjelent 2022/12. számában találja. Vegye meg nyomtatott kiadásunkat, vagy olvassa el a cikket a Magyar Hang Plusz felületén online!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!