„A gödiek ráuntak arra, hogy folyton azt hallgassák, a Samsung így meg úgy szennyezi a környezetet”

„A gödiek ráuntak arra, hogy folyton azt hallgassák, a Samsung így meg úgy szennyezi a környezetet”

Zajvédő fal a gödi gyár mellett (Fotó: Magyar Hang/Csécsi László)

Gödön, annak a körforgalomnak a környékén, ahol nemrégiben csőtörés történt, már nyoma sincs a veszélyes anyagokat tartalmazó pocsolyáknak. Bár a szivárgás után nem sokkal a város lakói felhördültek, elégedetlenségük nem terjedt túl néhány Facebook-bejegyzésen. Mára pedig mintha el is felejtették volna, hogy a Samsung-gyár nemrég mérgeket juttatott a környezetükbe.

Az emberek ráuntak arra, hogy folyton azt hallgassák, a Samsung így meg úgy szennyezi a környezetet. Ha folyton erre gondolnék, bele is zavarodnék – így reagált egy boltból kilépő középkorú férfi arra a kérdésre, mit szól ahhoz, hogy nemrégiben a Greenpeace az egészségre súlyosan ártalmas NMP oldószer jelenlétét mutatta ki a gyártól nem messze történt csőtörés felszínre került vizében. Mások még ennyit sem voltak hajlandók mondani. Tudnak ugyan arról, hogy mi történt, de véleményüket nem szívesen osztják meg a nyilvánossággal.

Pedig a gyár szinte a szomszédjukban üzemel. A hatalmas, fehér csarnokoktól néhány száz méterre családi házak állnak. Az üzemek közvetlen szomszédságában jól felszerelt játszótér várja a gyerekeket. Különlegessége, hogy hatalmas, üvegablakokkal ellátott kerítés választja el az utcától. A naiv szemlélő arra gondolhat, azért van szükség az öt méter magas kerítésre, hogy a gyerekek ki ne rúgják a labdát a szomszédos, kihalt útra, ám nem erről van szó. Az önkormányzat tulajdonában lévő telken épült akadálynak az a feladata, hogy megvédje a gyár zajától a környék lakóit. A kerítés szerepét azonban kérdésessé teszi, hogy már áll egy zajvédő fal a gyár errefelé eső oldalán, és egy játszóteret zártak el vele az utcától, így a gyerekeket az egyáltalán nem védi.

• Mi a helyzet a gyár szomszédságában lévő játszótérrel?
• Milyen tájékoztatást kapnak a helyiek a gyárban történő eseményekről?
• Mit gondolnak azok, akik elköltöztek a környékről?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 18-ig kapható 2024/15. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!