Az elmúlt hetek megmutatták: senki sem sebezhetetlen

Az elmúlt hetek megmutatták: senki sem sebezhetetlen

A drónfelvételen ballisztikus rakéta roncsdarabjánál állnak emberek Izrael keleti térségében, a Holt-tengernél 2024. április 20-án, egy héttel azt követően, hogy Irán nagyszabású drón- és rakétatámadást indított Izrael ellen (Fotó: MTI/AP/Itamar Grinberg)

Súlyos következményei lesznek annak, ha Izrael megtámadja Iránt, ebben az esetben a zsidó államból semmi nem marad – jelentette ki kedden Ebrahim Raiszi iráni elnök Pakisztán Pandzsáb tartományában, ahová a politikus háromnapos látogatásra érkezett. Raiszi hozzátette: ha a zsidó állam újabb hibát követ el, és megsérti a szent iráni földek szuverenitását, a helyzet más lesz. Úgy tűnik azonban, hogy a perzsa állam fenyegetőzése ellenére a fizikai konfliktus Irán és Izrael között valószínűleg befejeződött, ám ez korántsem jelenti azt, hogy az ellenségeskedés is véget ért volna.

Ami mostanra világosan látszik, hogy a két fél patikamérlegen mérte ki az egymás akcióira adott választ azok után, hogy április 1-jén Izrael lebombázta Irán szíriai nagykövetségét, ahol az iráni Forradalmi Gárda két magas rangú tisztje életét vesztette. Teherán megfontoltságát mutatja, hogy az Izrael elleni rakéta- és dróntámadást titokban előre közölte a zsidó állam szövetségeseivel, így azoknak bőségesen maradt idejük készültségbe helyezniük a légvédelmi eszközeiket. Az iráni csapás mérlege: a drónokat és a rakéták nagy részét Izrael nyugati és jordániai segítséggel lelőtte, ami után gyakorlatilag mindkét fél győzelmet hirdethetett. Iránban azért volt örömünnep, mert a perzsa állam megmutatta, hogy Izrael nem lövöldözhet következmények nélkül iráni célpontokra Szíriában, Izraelben pedig azért, mert az iráni támadást szinte teljes egészében elhárították. Jeruzsálem válasza nem maradt el: légitámadást hajtott végre egy iráni katonai bázis ellen – igaz, a támadást nem ismerte el.

• Milyen tanulságokkal szolgál az izraeli-iráni erődemonstráció?
• Milyen irányba fejlődhet a konfliktus?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap május 2-ig kapható 2024/17. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!