Magyar felhőkarcolók Gregersentől a mini-Dubajig

Magyar felhőkarcolók Gregersentől a mini-Dubajig

MÁV-ingatlan Rákosrendezőn (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Budapest panorámáján végzetes sebet ejtő, a Hősök terét elcsúfító, 240 méteres felhőkarcolókkal zsúfolt városnegyed, a „mini-Dubaj” felépítését tervezi az Orbán-kormány a Rákosrendező helyén. Az építkezés apropóján összefoglaltuk a magyar toronyházak (megvalósultak és papíron maradtak) történetét.

Nem látom a Madách-házakat. Helyükön hatalmas, harmincemeletes, manhattani testvéreit idéző felhőkarcoló áll. A hatás eklektikus: a frízek, párkányok klasszicizálók. Az épület mellett az Anker-palota sárga tömbje – hiába a feltűnő tetőzet – eltörpül. Gregersen Hugó 1928-as, művészi igényű rajza a roppant méretű toronyházról meghökkentő hatású. Hasonlót érezhetett a Vállalkozók Lapja egykori munkatársa is, aki joggal jegyezte meg, hogy az „kellemetlen kontroverziába kerül az Anker-házzal. A kétségkívül kitűnően rajzoló Gregersen Hugó jól tenné, hogyha figyelembe venné az architektúra ideáljainak környezetét is…” (A tervezett harmincemeletes helyére a tíz évvel később a környezettel harmonizáló, vörös téglás Madách-házak kerültek.)

A felhőkarcoló-jelenség nemcsak a vakmerő építész, de az újságíró fantáziáját is magával ragadta. Éppen egy évvel később – esetleg Gregersen ötleteiből merítve, aki a Rókus-kórház és -kápolna telkére is hasonló mamutházat álmodott – Pakots György képzeletbeli riportban számolt be az 1979-es Budapestről: „Az új, 30 emeletes városháza ott magaslott az Erzsébet sugárút torkolatában. A sugárút melletti levegőtlen, szűk uccák eltűntek, s a széles utakat hatalmas felhőkarcolók szegélyezték… Végig a sugárúton a magasban vasoszlopokon gyorsvasutak robogtak, s az úttesten szédítő tempóban rohantak az autók.” (A szövegben akár fel is fedezhetjük az 1979-es Budapestet – mint Pakots képzelődésének igénytelen államszocialista torzképét. Néhány gondolatot kivéve: „A Rudolf rakpart kolonnádján pohárral a kézben sétáltak a gyógyulást keresők, számos ivócsarnok várta a betegeket.”)

• Milyen toronyházakat terveztek az elmúlt évtizedekben Budapestre?
• Mely kerületek estek volna áldozatául a fejlesztéseknek?
• Miért nem valósult meg ezekből semmi?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!