A személyközpontú politikáról

A személyközpontú politikáról

Magyar Péter a Fővárosi Nyomozó Ügyészség épülete előtt 2024. március 26-án (fotó: Magyar Hang/Végh László)

Testbeszéd-szakértővel elemezte a Hit Rádió Magyar Péter nyilatkozatait. „Hogyan lehet felfedezni egy emberről, hogy hazudik? Mit árul el a láb az emberről? Az öltözékkel lehet-e üzenni?” – a csatorna többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ. Az Ultrahang műsorában eközben a kormányközeli Mathias Corvinus Collegium (MCC) klinikai szakpszichológusa vizsgálta Magyar mondatait. Kijelentve például, hogy szerinte a Magyar-posztok is tekinthetők lelki bántalmazásnak. Mindezt tehát úgy, hogy semmibe vette a pszichológusszakma egyik első számú szabályát: nincs távdiagnózis, az alannyal minimum beszélgetni kell, hogy bármit is megállapítson róla. A készre gyalult sémákba persze bizonyára könnyű behelyezni a nyilvánosságban olvasott mondatokat. Csak épp ennek adott esetben semmi köze nincs a valós lélektani helyzethez.

Ellenben a politikának nagyon másról kellene szólnia. Többen úgy tartják, Magyar számára kifejezetten kedvező, hogy nem sokat tudunk még róla. Megoldatlan rejtély, hiszen a szavazók sok mindent beleláthatnak. A népszerűség növekedésében is kiemelt szerepe lehet, hogy most mindenki megfejteni próbálja a Magyar-jelenséget. Hasonlították már őt Márki-Zay Péterhez, Bajnai Gordonhoz, Volodimir Zelenszkijhez, Alekszej Navalnijhoz vagy épp Emmanuel Macronhoz. A Fidesz-média szórakoztató módon azzal próbálja lejáratni őt, hogy kihangsúlyozza, milyen világból érkezett. Csakhogy mikor olvashattuk a kormánylapokban elemzések tucatjait, mondjuk, Matolcsy Ádám, Jellinek Dániel, Száraz István vagy Balásy Gyula ruhatáráról, viselkedéséről? 

• Melyik ellenzéki erő érte el az elmúlt évek legnagyobb sikerét?
• Mi kellene ahhoz, hogy Magyar Péter eredményes politikai szereplő legyen?
• Miért másodlagos a pártalapítás szempontjából, hogy Magyar személyiségét elemezve mire lyukadunk ki?

A teljes cikket elolvashatja Plusz előfizetésünkkel, vagy a Magyar Hang hetilap április 4-ig kapható 2024/13. számában. Országjáró riportok, interjúk, elemzések, véleménycikkek, reklámmentes olvasás – ezeket kínálja a Magyar Hang Plusz!