Kétségbeesve kerestük Szijjártó Pétert Mészáros Lőrinc zsúrján

Kétségbeesve kerestük Szijjártó Pétert Mészáros Lőrinc zsúrján

A Vál-völgyi Zsúr 2024. május 20-án (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Lawrence Butcher, the wallet of Hungary (Mészáros Lőrinc, Magyarország pénztárcája) – magyarázza a termelői piacon a hentesnél a sorban előttem álló fiatalember külföldi barátjának. Itt értesülök arról, hogy nevezett személy pünkösdkor Vál-völgyi Zsúr néven zsúrt rendez nekünk, adófizetőknek a pénzünkből. Felcsút előszobájában, Alcsúton, az arborétumban. Valamint arról, hogy a préselt fejhús elfogyott. Pedig azt szerettem volna uzsonnázni.

A zsúr etimológiai szótárilag háznál rendezett társas összejövetel uzsonnával. Zsúr, zsúrfiú, zsurnaliszta – ott a helyem, gondolom és néhány nap múlva (zsúr)kocsiba vágom magam. Méltatlan dolog Mészárost Pénztáros Lőrincnek nevezni – tűnődöm, miközben az autópálya minőségű aszfalton az Etyek utáni Szent Orbán szobrot elhagyva a célterület felé kanyargok. Mert hát mit csinálnánk a pénzünkkel, ha a jelentős részét nem adnánk oda a Nemzeti Együttműködés Rendszerének? Fejhúst vásárolnánk, plakáthelyet Brüsszelnek, szemüveget a bírónak – csupa léhaságot. Így viszont Mészáros összespórolja a lét és zsúrt rendez nekünk, de nem akármilyet. Ingyeneset! Azt, hogy a bulit a nemzet közgazdásza, Orbán Viktor és az Úristen legjobb barátja tartja, onnan lehet tudni, hogy a Vál-völgyi Zsúr rendezőjeként a Talentis Event and Marketing Kft. van feltüntetve, ami Mészáros Lőrinc egyik cége. Majka, Korda György és Balázs Klári, a Neoton Família Sztárjai – többek közt őket ígéri az esemény honlapja. Örömömben megállok egy pillanatra és megcsókolom a hatvanpusztai birtokhoz vezető leágazást. Még nincsen leaszfaltozva. Még.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt írta januárban a Facebook-on, hogy „mindig is nagy Neoton-rajongó voltam, a Kispest-Honvéd posztere mellett ott volt a szobám falán az ő képük is”. Mivel az én szobám falán a Puskás Akadémia FC posztere mellett ott volt (mit volt: van!) Szijjártó képe is, még inkább úgy érzem, ott a helyem az alcsúti zsúron. Bár nekem nincsen pénzem 90 ezer forintos Palm Angels Tokyo pólóra, amit a rajongó miniszter viselt a bejegyzéshez mellékelt, Csepregi Évával közös fotón, azért azsúrban vagyok a divattal: a kormány több mint tíz éve meghirdetett keleti nyitás politikája előtt fejet hajtva több mint tíz éve kínai boltokból öltözködöm.

Bár a guglis keresés szerint a zsúr hirdetését nem tolták túl, elképesztő mennyiségű autó áll az ingyenes parkolóban. Itt jegyzem fel noteszomba az egyetlen negatív dolgot. Ki van írva ugyanis, hogy a parkoló nem őrzött. És hogy „Felelősséget nem vállalunk az autókért. És a benne hagyott értékekért.” Sebaj, inkább azon örömködöm, hogy aki nem kocsival érkezik, az is jól jár: „a rendezvény teljes ideje alatt Felcsútról és Bicske vasútállomásról mindkét irányban folyamatosan indítunk ingyenes különbusz-járatokat”. Hát, tényleg meghosszabbították Bicskéig! – törölgetem az öröm könnyeit szemem sarkából, miközben besétálok az arborétum területére. 

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!