Szenes Iván országa

Szenes Iván országa

Szenes Iván és Szepesi György a Magyar Rádióban 1973-ban (Fotó: Fortepan/Szalay Zoltán)

Száz éve, 1924. április 25-én született Szenes Iván, akinél jobban kevesen éreztek rá a magyar néplélekre. Négy évvel ezelőtti, a honlapon eddig nem olvasható írásunkkal emlékezünk rá. 

Klikkelj rám, ha nem vagy boldog – énekelte már élete vége felé, még nyolcvan felett is igyekezve elkapni a korhangulatot, sikerrel. Igaz, a közönség már nem feltétlenül erre vágyott, sokkal inkább arra, amit maga az újabb Szenes Iván-dal kifejezett. Video killed the radio star, szólt Bruce Woolley 1978-as, nagy sikerű dalának címe. Aztán jött az internet, és újra felemelte az egykori csillagokat. A YouTube több órásra összeállított lejátszási listáján pörgött már az Apostol, Kovács Kati és Aradszky László, Koós János és Szűcs Judith. Nincsen erre rossz alkalom: vasárnapi ebéd készítéséhez, délutáni szunyókáláshoz, szülinapi zsúrhoz, hosszú autóutakhoz. Instant Szenes Iván.

Igaz, többnyire nem is igen tudjuk, hogy már a huszadik dalt hallgatjuk, amely az ő nevéhez kapcsolódik. De nem kevés az olyan mondat sem, ami mintha csak valamiféle közmondás, népi bölcsesség lenne, nem pedig egy Szeneshez kötődő dalszöveg vagy tévéműsor részlete. „Kell egy kis áramszünet időnként mindenkinek.” „Gondolj apádra, ha rákerülsz a lapátra.” „Kicsit szomorkás a hangulatom máma, kicsit belém szállt a boldogtalanság.” Olyan sorok, amelyekről úgy érezzük, végérvényesen összeforrtak a magyarsággal, szinte már időtlenek. Nem csoda, hogy időnként előveszik, leporolják őket, ahogy mondjuk a Kispál és a Borz tette az utóbbi dallal

• Mi változott Szenes Iván halála óta?
• Ki mindenki hallgatja őt ma?
• Milyen sors jutott családjának?

Olvassa el a teljes cikket online, Magyar Hang Plusz előfizetéssel! Egy hónap csak 1690 forint!

Előfizetek
Már előfizettem, belépek Beléptem, elolvasom a cikket!